2019-01-22 17:00:00 Stresszkezelés gyermekeknek

Klímaváltozás vs. vegetáriánusok

Nem mentené meg a világot, ha az emberek milliárdjai felhagynának a húsevéssel - számolták ki kutatók. Az elképzelés nem teljesen légből kapott, a számítások szerint ugyanis a húsfogyasztás, helyesebben az állattenyésztés és feldolgozás tehető felelőssé a klímaváltozást okozó teljes üvegház hatású gázkibocsátás majdnem ötödéért.

A vegetáriánus étrend kifejezetten jó hatással lehet az egyén egészségére, akkor azonban már problémák léphetnek fel, ha ezt a tömegek próbálják követni - állítják amerikai kutatók, akik azt számolták ki, milyen hatással lenne a klímaváltozást okozó gázok kibocsátására, ha az Egyesült Államok teljes lakossága lemondana a húsról. Világviszonylatban ugyanis ez adja a felmelegedésért felelőssé tehető gázok kibocsátásának 12-20 százalékát, Amerikában viszont a hústermelés kiesésével ezek az anyagok 28 százalékkal esnének vissza az Independent által is idézett számítások szerint. Azonban a helyzet mégsem lenne túlságosan rózsás.

Még akkor sem, ha a haszonállatok eltűnése miatt 23 százalékkal növekedne az előállított növények mennyisége, pusztán azért, mert nem kellene takarmányként felhasználni azokat. Így több eleség maradna a világon élő sok milliárd embernek, akinek ráadásul javulna a szénhidrát, réz és magnézium ellátottsága az elfogyasztott élelmiszereken keresztül. Sőt, az igényeknél nagyobb mennyiségben állnának rendelkezésre ezek az anyagok a táplálékban. A “túltermelés” azonban nem minden szükséges ásványi anyag és nyomelem esetében valósulna meg. Éppen ellenkezőleg, a jelentős részben a húsokból és húskészítményekből bevitt anyagok hiánya hamar jelentkezne, mert az emberiség nem tudna annyi zöldséget megenni, hogy a szükségletét tökéletesen ki tudja elégíteni. Kalciumból, A-, D- és B12-vitaminból például a kelleténél kevesebb jutna, illetve különböző zsírsavakból is problémás lenne az emberek ellátása. Vagyis ezeket másként kellene pótolni - ráadásul nem kis mennyiségben, hanem hatalmas tömegek számára kellene biztosítani, előtte pedig előállítani. A mennyiség tekintélyes már egyetlen ember esetében is: idehaza átlagosan 55 kilogramm húst nyelnek le a magyarok.

“A helyzet nagyon egyszerű, vannak olyan tápanyagfajták, amelyeket képtelenek vagyunk bármilyen növényi alapú élelmiszerből bevinni a szervezetünkbe” - mondta a kutatás egyik készítője, Mary Beth Hall, az amerikai földművelésügyi minisztérium kutatási részlegének munkatársa.

Az amerikai tanulmány nem állítja, hogy a vegetáriánusok táplálkozása ne lehetne megfelelő, éppen ellenkezőleg. A kutatásban az szerepel: “Egyéni szinten, jól összeállított étrend mellett elérhető a teljes értékű táplálkozás. Ezt azonban a teljes populáció számára nagy kihívás lenne biztosítani”. A felmérés készítői példákat is adnak arra, milyen lehetőségeik vannak a teljes értékű táplálkozásra a vegetáriánusoknak. Nem mindenki tagadja meg a testétől az állati eredetű termékeket, így mondjuk sokan fogyasztanak tojást, tejet, vagy tejterméket, például sajtot. A Földön élő jelenleg nagyjából 1,5 milliárd szarvasmarha számának drámai visszaesése után a sajtnak is búcsút mondhatnánk. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint az emberi szervezet igénye naponta 20 gramm állati fehérje, ami éves szinten 33 kilogramm húsból vihető be. Ha nincs hús, akkor 45 kilogramm hal, vagy 60 kilogramm tojás, esetleg 230 kilogramm tej elfogyasztásával teljesíthető a minimális szint - aminek a kitermelése szintén komoly környezetterhelést okoz. A brit lapban idézett kutatás arra jutott, a pótlás miatt mindössze 2,6 százalékkal lehetne csökkenteni az Egyesült Államok globális felmelegedést okozó gázkibocsátását, ha a lakosság teljes egésze áttérne a vegetáriánus étrendre.

(csalad.hu)