2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Busók és a virtuális valóság – programajánló

A hagyomány és a jövő is csábít ezen a hétvégén családi programokra. Mohácson a hagyományos busójárás és annak számtalan kísérő programja, Debrecenben pedig egy új virtuális valóság bázis megnyitása keltheti fel a fiatalok érdeklődését. A hűvös, néhol ismét valóban télies idő ellenére számtalan szabadtéri program várja a meleg szobából kimozdulni vágyó családokat.

Nyakunkon a farsangi időszak, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy országszerte számtalan mulatságot szerveznek hétvégenként. A városligeti Vajdahunyadvárban, azon belül is a Mezőgazdasági Múzeumban szombaton tíz órától maszkos programot tartanak. Lesz neonparti, vagyis foszforeszkáló álarckészítés, “fénykeresés”, tehát múzeumi felfedezőjáték a rózsaablak nyomában, lámpakészítés, reneszánsz gyertya- és barokk legyezőjóslás, napfénycsalogatás, kenyérsütés, paraszti munka, kézműves foglalkozások és persze farsangi fánk. A középkori színpadon kisebb előadások, artistamutatványok, LED zsonglőrök láthatók.

A Rutkai Bori Banda szombaton délelőtt tizenegy órától a Hatszín Teátrumban Űrkarneválra várja a két évnél idősebb fiatalokat. A zenés, táncos, jelmezes űrutazáson a téli égbolt furcsa lakóival találkozhatnak a gyermekek, többek között Űr Lajossal és Nyúl Ubullal. A farsangi bulin az együttes új albumáról is megszólalnak űrbéli nóták.

Az Óbudai Kulturális Központban a Hahó együttessel és persze itt is zene-tánc kíséretében lehet farsangolni vasárnap tíztől. A megelevenedő történet szerint Kerekerdőn farsangra készülődnek, mindenki éneket és verset tanul, és persze jelmezt készít a nagy eseményre. A farkas és a róka is megneszeli a dolgot, de ők nem tudnak se verset, se éneket és jelmezük sincs, ezért úgy döntenek, hogy elveszik a másét. A családi koncert nem csupán morális tanulságokkal szolgál, hanem „öko-tudatos” és interaktív is lesz.

Szentendrén a főtéren az egész hétvége a farsang jegyében telik. A Karnevál - Farsangfarka Fesztiválon szombaton kora délutántól estig gyermekműsorok és könnyűzenei koncertek lesznek. Fellép többek között a Besh o droM, a Swing á la Django, a Holdviola, a ViGaD Kvartett. Este fáklyás felvonulás, napközben malac és borjúsütés várja a kavalkád résztvevőit. A gyermekeket a koncertek mellett álarckészítés, előadások és a szentendrei óvodások farsangoló műsora szórakoztatja majd.

A farsangi programok csúcsa természetesen a mohácsi busójárás, már csütörtökön megkezdődtek a színes programok. Minden nap lesz például néptánc, vetélkedő, gasztronómiai program, igazi hagyományos népünnepély. Szombaton és vasárnap is délután két órakor indul nagy hangzavar kíséretében az ijesztő maskarás busófelvonulás.

A Barabás villában Kodzsugukila, a boszorkány, vagyis egy afrikai mese várja a fiatalokat bábokkal és különleges hangszerekkel vasárnap délelőtt. Az amerikai Danny Bain mesemondó előadása az afrikai zenei hagyományokra épül, tradicionális és saját népmeséket ötvöz fülbemászó dallamokkal és hipnotikus ritmusokkal „gyil” afrikai balafon kíséretében. A muzsikálás közben egy bátor ugróegér, egy kecses gazella és a könyörtelen Kodzsugukila boszorkány története rajzolódik ki az előadáson.

Pécsen a Bóbita Bábszínházban ezen a hétvégén is lesz bábkészítő foglalkozás délután kettő és négy órától. A hétvége első napján reggel 10 órától a legkisebbeket várják Tipegő-topogó csecsemőszínházi előadással, ezzel párhuzamosan a nagyobbak animációs workshopon kaphatnak ízelítőt a rajz- és animációs filmek készítésének titkaiba.

A Budapest Music Center koncerttermében folytatódik a hétvégén a kicsik ismerkedése a hangszerekkel. Rímekbe szedett interaktív hangszerbemutatót tart Benjamin Britten műve nyomán Hámori Máté, aki mesél és zenél is a szombaton röviddel tíz óra után kezdődő programon. Kiderül, hányféle hangszer van egy nagyzenekarban, és miért csinál mindegyik egészen mást, hogy a végén a sok apró hangból mégis egységes muzsika álljon össze. Az alkotási folyamat megértését az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté rímekbe szedve segíti.

Igazi különlegességgel készült fennállásának 3. évfordulójára a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont. Szombaton nyitja meg az Agóra VR bázisát, ahol a virtuális valóság felhasználásának számtalan lehetősége közül mutatnak be jó párat. A vállalkozó kedvű fiatalok repülhetnek szabadon, bejárhatják a Földet, felfedezhetik az emberi testet vagy autózhatnak esőben, hóban, jégen, sárban, napsütésben – mindezt a virtuális valóság világában. Az eszközök használatának van alsó korhatára, 12, illetve 14 esztendő. A programok félóránként indulnak, s mindegyik regisztrációköteles, illetve kiegészítő jeggyel vehető igénybe.

(Család.hu)