2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Szoptatással az ekcéma ellen

Csökkentheti az ekcéma későbbi kialakulását, ha megfelelő ideig anyatejjel táplálják a csecsemőt - állapította meg egy kiterjedt mintán, másfél évtizeden keresztül végzett vizsgálat. Az okokat egyelőre nem ismerik a kutatók.

Újabb vizsgálat bizonyítja, hogy az anyatejes táplálás hosszú távon is komoly hatással van az emberek életére. Az amerikai gyermekgyógyászati szövetség szaklapjában (Journal of the American Medical Association Pediatrics) publikálta a brit King's College London legújabb vizsgálati eredményét az anyatej és a későbbi bőrproblémák összefüggéséről. Talán nem meglepő módon arra jutottak, hogy másfél évtizeddel később is egészségesebbek azok, akiket szoptattak a kevésbé szerencsés ifjakhoz képest.

A kutatásban több mint 13 ezer fiatalt vizsgáltak meg, olyanokat, akik életét - valamilyen módon - születésük óta nyomon követik. Fehéroroszországban 1996 nyara és 1997 decembere között 17 ezer édesanyát vontak be egy, az anyatejes táplálás fontosságára figyelmeztető kampányba. A belarusz egészségügyi intézmények felében végeztek kiterjedt felvilágosító és oktató kampányt a szoptatás érdekében, míg a kórházak fennmaradó részében semmilyen extra információt nem biztosítottak a szülőknek. Vagyis az azóta már a kamaszkorba lépett fiatalok első heteiről, hónapjairól is átfogó ismeretekkel bírnak a kutatók. Most éppen a bőrük egészségét ellenőrizték 13 ezer fiatalnak.

A kutatás szerint nagyjából a felére csökken az ekcéma esélye azoknál, akik újszülöttként hosszan kaptak anyatejes táplálást azokhoz képest, akik nem, vagy csak néha. Bár a fejlett országokban nagyjából minden ötödik gyermek, és minden tizedik felnőtt küzd atópiás dermatitisszel, a fehéroroszországi helyzet ennél sokkal jobbnak tűnik a beszámoló szerint. Itt ugyanis nem érte el az egy százalékot a viszkető bőrpírral, szárazsággal és enyhe gyulladással járó betegséggel bajlódó fiatalok száma egyik esetben sem: az anyatejes oktatásban részesített hölgyek immár felnőtt gyermekei közül 21-en (7064 főből), a különleges programból kimaradtaknál 43-an (6493) tapasztalták ezt a problémát 16 esztendős korukban. Bár az arányuk nagyon kicsi a teljes vizsgált mintában - 0,3 és 0,7 százalék - az egyértelműen látszik, hogy az anyatejből kimaradtak kétszer annyian küzdenek az atópiás dermatitisszel az emlős táplálásban részesített fiatalokhoz képest - írta meg a China Daily kínai lap angol nyelvű internetes kiadása, illetve az orvosi témákkal foglalkozó WebMD nevű honlap.

Carsten Flohr, vezető kutató, a King's College London munkatársa arról beszélt, a vizsgálat is alátámasztja az Egészségügyi Világszervezet ajánlását, ami szerint a csecsemőket életük első hat hónapjában ideális esetben kizárólag anyatejjel kell táplálni, ezt követően lehet hozzátáplálni. A szoptatást kétéves korig érdemes folytatni. Ettől függetlenül világszerte az optimálisnál jóval rövidebb ideig adnak anyatejet a kicsiknek, annak ellenére, hogy ez nagyon hasznos lenne egészségük későbbi szavatolása érdekében, mint azt a tanulmány is mutatja - mondta a kutató.

(Család.hu)