2019-01-16 19:30:00 Nemzetek zenéje - spanyol-argentin est az Urániában

A testmozgás hatékonyabbá teheti a tanulást

Egy gyermek koncentrációja és emlékezőkészsége is javul a testgyakorlás után, ha a saját ütemében végzi azt - állítja egy friss felmérés, melyben általános iskolásokat vizsgáltak.

A Physiological Society, az Edinburgh Egyetem és a Stirling Egyetem együttműködésében végzett kutatás a BBC Learning’s Terrific Scientific kampányának égisze alatt zajlott, melynek célja a gyermekek tudományos karrier iránti érdeklődésének bátorítása.

A sorozatban összesen 6 kutatást végeztek, ezek során több mint 11 ezer gyermeket kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, azt vizsgálva, hogy milyen hatása van a szabad testmozgásnak a hangulatukra és a kognitív képességeikre a tanteremtől távol, az órákat rövid szünetekkel megszakítva.

„Anekdotikus bizonyítékok sugallják, hogy a fizikai aktivitással járó rövid szünetek fokozhatják a gyermekek koncentrációját és boldogságérzetét. Bár ez teljesen pozitív, a bizonyítékok nem voltak meggyőzőek, ezért kértük meg a gyermekeket, hogy segítsenek megvizsgálni a kérdést” – mondta a kutatás egyik vezetője, Dr. Naomi Brooks.

„Végső soron azt az eredményt kaptuk, hogy egy 15 perces szabad testmozgás jelentősen javíthat a gyermekek hangulatán, a figyelem koncentrációján és az emlékezőkészségén is. Ezen keresztül növeli a tanulási képességüket is” – tette hozzá a tudós.

A testmozgás előtt és után is számítógépes figyelem- és memóriafeladatokat oldattak meg a gyermekekkel, majd megkérdezték őket, mennyire érzik ébernek és boldognak magukat.

Az eredmények

Három típusú testmozgás során vizsgálták a gyermekeket:

1. adott jelre egyre gyorsabb, a kifulladásig tartó rohanás

2. futás, sétálás

3. Üldögélés vagy álldogálás az udvaron (ez volt a kontroll csoport)

Ami az eredményeket illeti, a gyermekek a rövid testmozgás után éberebbek lettek, a futás és a séta bizonyult a leghatékonyabbnak. De jobban érezték magukat a testmozgás mindkét típusa után.

Gyorsabban válaszoltak a figyelmet vizsgáló feladatokra a futás, séta után, mint a megterhelő testmozgás után. Séta és futás után jobban működött a memóriájuk is, a megterhelő és a passzív testmozgásnak egyforma volt a hatása.

„A legtöbb feladatnál a sétának és a rövid ideig tartó futásnak volt a legtöbb haszna, de nem a megerőltető futásnak, ahol a gyermekek a kimerülés közelébe jutottak. A legtöbb esetben a kimerítő testmozgásnak a kontroll csoport álldogáló, üldögélő tevékenységével azonos hatása volt” - fogalmazott a másik kutató, Dr. Colin Moran.

Ebből az következik, hogy nem megterhelő testmozgásokat kell velük parancsra végeztetni, hanem a saját ütemükben, a saját tempójukban és kedvükre való mozgásra kell őket motiválni a legjobb eredmények elérése érdekében. Meg persze azért, hogy boldogabbak legyenek.

(Család.hu)