2019-01-22 17:00:00 Stresszkezelés gyermekeknek

Pluszkilókkal a kedv is jobb?

A ducibb emberek kiegyensúlyozottabbak és jobb kedvűek lehetnek, mint akik csontsoványak - derül ki egy most publikált felmérésből. Az ok a táplálkozással függhet össze, hiszen aki folyamatosan korlátozza magát az étkezőasztalnál, nehezebben kontrollálja az érzelmeit - állítják a kutatók.

Számtalan kutatás, felmérés, orvosi ajánlás számolt már be arról, hogy a túlsúlyos emberek milyen egészségügyi kockázatokat vállalnak extra kilogrammjaikkal. Rengetegszer hallani azokról a statisztikai adatokról, hogy a duci, vagy kifejezetten kövér emberek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek különböző szívbetegségekben, gyakoribb esetükben a diabétesz és a stroke. Azt azonban szinte alig vizsgálták még, hogy milyen lelki állapotban élik meg mindennapjaikat. A Bristoli Egyetem (University of Bristol) kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyobb BMI jobb kedvvel jár. Louise Millard és George Davey Smith kutatók a brit UK Biobank adatbázisát vizsgálták át, amely félmillió 37 és 73 év közötti ember genetikai adatait tartalmazza. A már jól ismert egészségügyi problémák mindegyike megjelent az elemzett adatokban, a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a korai pubertásig. Meglepő módon azonban úgy találták, az ajánlottnál és ideálisnál magasabb testtömeg index nagyobb lelki nyugalommal jár együtt. “Az eredményeket elemezve több, kifejezetten ismeretlen megállapításra jutottunk, köztük arra, hogy akik az átlagosnál hajlamosabbak a túlsúlyosságra, sokkal kevésbé jellemzik magukat idegeskedő személyiségnek, vagy túlfeszítettnek a többiekhez képest” - magyarázták a kutatók a napilap internetes kiadásában.

Dasha Nicholls, a brit pszichiátriai társaság (Royal College of Psychiatrists) táplálkozási zavarokkal foglalkozó bizottságának vezetője az eredményeket úgy magyarázta a Times című brit lapnak, hogy "az étkezési problémák, a folyamatos önkorlátozás általában hatással van az érzelmek kontrolláltságára, csökkentik azt". A professzor hozzátette, éppen ezért nem is lepik meg a kutatás eredményei, hiszen kézenfekvő megállapításra jutottak az egyetem munkatársai. Az Egyesült Királyságban - Amerikához hasonlóan - az iparilag fejlett országok közül is kimagaslóan jelentős a túlsúllyal küszködők aránya. A brit egészségügyi szolgálat (NHS) adatai szerint a legutóbbi összegzés, vagyis a 2014-es adatok szerint a brit hölgyek 58, a brit férfiak 65 százaléka (!) elhízott. Az eredmények folyamatosan romló tendenciát mutatnak, vagyis valószínűleg az elmúlt években tovább nőtt a súlyproblémákkal bajlódó, de minden valószínűség szerint a vékony polgároknál nyugodtabb emberek aránya a szigetországban.

(csalad.hu)