2019-02-23 19:00:00 Csángó Bál a Millenáris parkban

Érdemes időben felismerni az alagút-szindrómát

Ha éjszaka zsibbad a kézfejünk vagy valamelyik végtagunk, és már aludni sem hagy minket ez a szokatlan, furcsa érzés, akkor feltétlenül vizsgáltassuk ki magunkat. Elképzelhető, hogy úgynevezett alagút-szindrómában szenvedünk.

Testünket keresztül-kasul behálózzák az idegek, mindenhová elérnek, tökéletes összeköttetésben vannak egymással, izmok, inak, csontok között haladnak, és bizonyos területeken csak viszonylag szűk helyük marad: olyan, mintha egy alagútban futnának. Azonban olykor megesik, főleg 60 év felett, hogy még az a csöppnyi hely is beszűkül, a csont, az inak és izmok elkezdik nyomni az idegeket, ezért érzünk zsibbadást.

Ha nem kezeltetjük időben, akkor a zsibbadásból hamarosan érzéketlenség, izomgyengeség, fájdalom, izomsorvadás lehet. Szerepet játszhat még a betegség kialakulásában az életmód, a túlsúly, a sok gépelés vagy kézzel végzett „finom” munkák is: a varrás, a masszázs, de egyéb betegségek is kiválthatják, például diabétesz, pajzsmirigy-alulműködés, reumás sokízületi gyulladás, köszvény.

Ha észleljük magunkon a tüneteket, semmiképp se hanyagoljuk el, nemcsak egy kellemetlen betegségről van szó, de hosszú távon komoly szövődmények is kialakulhatnak. Az éjszakai zsibbadás rontja az alvás hatékonyságát, másnap dekoncentráltak, figyelemzavarosak, ingerlékenyek lehetünk, életminőségünk romlik hosszú távon.

A betegség kezdeti stádiumában a konzervatív kezeléstől is jó eredmény várható. Ha pihentetjük a kezünket, akkor átmenetileg enyhülhetnek a tünetek, de ez hosszú távú megoldást semmiképp sem jelent. A spontán gyógyulás a legritkább. Első körben általában éjszakai rögzítést szoktak alkalmazni, néha be is gipszelik, így csökkenhet a duzzanat, több hely marad az idegek számára.

Ezután jönnek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, kenőcsök, olykor szteroidos injekciót rendelnek el, vagy fizikoterápiás kezelési módot javasolnak, vagy éppen apró elektromos impulzusokkal stimulálják és a több vér pedig nemcsak az izmoknál, hanem az idegeknél is az öngyógyulás, a regenerálódás kulcsa.

Végső esetben ha a fenti kezelések eredménytelennek bizonyulnak, akkor nem marad más hátra, mint a műtét. Az ínszalag átmetszése után a páciensek jelentős része fájdalom- és tünetmentes lesz.

(Híradó.hu)