Eljött a szembenézés pillanata?

Legalábbis így véli a brit trónörökös Vilmos herceg, aki úgy gondolja, az Y-generációs szülők számára elérkezett az önvizsgálat ideje. Ő már csak tudja, hiszen ő maga is ebbe a korosztályba tartozik.

A brit trónörökös maga is Y-generációs szülőként küzd gyermekei túlzott technológia használata ellen. A hamarosan már háromgyermekes apa a manchesteri Children’s Global Media Summiton tartott előadását arra használta fel, hogy aggályainak nyilvánosan adjon hangot. Vilmost ugyanis nagyon nyugtalanítja, ahogy a technológia lassan bekúszik a gyermekek mindennapi életébe.

„Az olyan szülők, mint én és Katalin neveljük az első generációs, digitálisan bennszülött gyermekeket és ez számos okot ad nekünk arra, hogy optimisták legyünk a technológia gyermekkora való hatásait tekintve” - fogalmazott a brit trónörökös.

“Ezeknek a gyermekeknek a világon bárhonnan lehetnek barátaik, könnyen és gyorsan tanulhatnak más kultúrákról, de negatív hatásokkal is számolnunk kell, és a helyzet nem veszélytelen” - tette hozzá Vilmos.

Szerinte a családoknak segítséget kell nyújtani abban, hogy olyan szabályokat állítsanak fel a gyermekeknek, amely segít a technológiát keretek között tartani.

„A változás fokozatos jellege miatt - ha úgy tetszik, ahogy a víz lassan melegszik a teáskannában – úgy gondolom, hogy eljutottunk a szembenézés pillanatához a gyermekkor legmélyebb struktúráinak megváltozása miatt a társadalmunkban” - magyarázta Vilmos herceg.

Egy kutatásra hivatkozva, mely szerint az 5-15 év közötti gyermekek legalább 2 órát vannak online, felhívta a figyelmet a drámai változásokra és a kiberzaklatás veszélyeire, melytől már az otthon melege sem védi a gyermekeket.

Elmondta, hogy légimentősként volt módja olyan gyermek-öngyilkossággal is szembesülni, melyet a zaklatás idézett elő. „Hívtak öngyilkossági helyszínre és tanúja voltam annak a pusztításnak és kétségbeesésnek, amelyet ez hozott magával” - mondta a konferencián a kétgyermekes Vilmos.

(Család.hu)