2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Csángó Bál a húsvéti és pünkösdi szokások jegyében

Az idén is megrendezik a Csángó Bált Budapesten, a február 10-én tartandó rendezvényen ezúttal a húsvéttól pünkösdig terjedő időszak csángó népszokásaival, énekeivel, táncaival ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A szervezők tájékoztatója szerint a színpadi gálaműsorban idős hagyományőrzők, fiatalok és gyermekek működnek közre Csíkfaluból, Forrófalváról, Lábnyikból, Pusztinából, Klézséről, Somoskáról, Gyimesekből. Antal Tibor, a Tatrospart Néptánccsoport, a Gyimesvölgye Férfikórus, Nyisztor Ilona, Hodorog András, Benke Róbert, Istók Pál, Ivanciu Milea, Román Stefan mellett a műsorban fellép még Berecz András, Petrás Mária, Fábri Géza és a Népzenei Kamaraműhely. A programot színesíti a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Juhász Családi Zenekar, a Lippentő Táncegyüttes, a Servet Zenekar, a Somos Együttes, a Tindia Zenekar és a Zurgó Együttes.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik és előzik meg. A színpadi műsort megelőzően idén is megtartják a Kőketánc Gyermektáncházat.

A bálhoz kapcsolódó kiállításon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg a látogatók, valamint Harangozó Imre néprajzkutató képei is láthatóak lesznek.

A csángó gasztronómiai bemutató elengedhetetlen részévé vált a csángó bál programjának, így idén sem maradhat ki.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által a Millenáris Parkban megrendezendő XXII. Csángó Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

(MTI)

(Fotó: csango.hu)