2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

Több nyelvvizsgázóra számítanak ezentúl

Januártól a 35 évnél fiatalabbak visszakaphatják a díjat, ha sikerül a vizsga. Ez a lehetőség azoknak is jár, akiknek egyébként már van közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájuk. Tavaly valamivel több mint 70 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát, és mivel évek óta csökken ez a szám, ezt szeretnék megfordítani – hangzott el az M1 Híradójában.

Akik januártól szeretnének nyelvvizsgát tenni, nekik már nem kell fizetniük a vizsgáért, ha 35 évnél fiatalabbak. És akkor is ingyenes a vizsga, ha már van egy közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájuk.

A támogatás alapfokú vizsgákra nem vonatkozik, csak a B2-es, vagyis középfokú és a C1-es, vagyis felsőfokú komplex vizsgára. Az állam megtéríti a nyelvvizsga, vagy az emelt szintű érettségi díját, legfeljebb 34 500 forintig.

Ugyanis a legnépszerűbb vizsgaközpontok díjai alapján egy középfokú komplex – azaz írásbeli és szóbeli- nyelvvizsga díja átlagosan 28 ezer és 32 500 forintba kerül. Egy felsőfokúé pedig 34 500 forint is lehet, vagyis a támogatás összege fedezi a költségeket.

A vizsgadíjat ezután is be kell majd fizetni, azt csak sikeres vizsga után lehet visszaigényelni.

Az írásbeli kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál szükséges kezdeményezni. Ezt meg lehet tenni elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül és papír alapon is – magyarázta az eljárást Illés Boglárka, az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette, a kérelmen és a formanyomtatványon túl még egyetlenegy dolgot szükséges csatolni, a komplex nyelvvizsga díjának megfizetését igazoló számláknak a másolatát, amely a vizsgázó nevét is tartalmazza. Minden egyéb adatot a Magyar Államkincstár az Oktatási Hivatallal fog egyeztetni – mondta.

A kormány célja, hogy segítse a fiatalok elhelyezkedését, erre idén mintegy 3 milliárd forintot különített el.

(Híradó.hu)