2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

Megérkeztek az iskolákba az új informatikai eszközök

Megérkeztek az iskolákba az informatikai eszközök a Klebelsberg Központ beszerzésében.

Összesen csaknem kétszáz iskola kaphat digitalizációra több mint 6 milliárd forintot egy EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázaton.

A pályázatban digitális eszközökre, továbbképzésre vagy módszertani fejlesztésre lehetett pályázni. Az iskolák olyan digitális pedagógiai módszertani megoldásokra pályázhattak, amelyek segítik a digitális oktatási stratégia bevezetését. Sok iskola pályázott a robotika, robotprogramozás, kódolást támogató programokra.

Az uniós forrású programon a köznevelési intézmények fenntartói indulhattak. Összesen 59 pályázatot támogattak és több mint hatmilliárd forint fejlesztési forrást a kevésbé fejlett régiókban osztották szét. A digitális átállást segítő programban több mint 1200 pedagógus képzését is biztosítják. A legtöbb vissza nem térítendő támogatást, csaknem 716 millió forintot Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapta.

A pályázatok elbírálásánál a matematika, a szövegértés, a természettudományos ismeretterjesztés és a problémamegoldó gondolkodás és kreativitás voltak azok a területek, melyekre koncentráltak.

A nyertes pályázók feladata az, hogy legalább egy területen digitális pedagógiai módszert dolgozzanak ki, és azt valósítsák is meg a tanítási gyakorlatban. A nyertes pályázók vállalták azt is, hogy a tanórák legalább 40 százalékát a kidolgozott módszertan alapján tartják meg.

 

(MTI, Fotó: Bruzák Noémi/MTI)