2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

Legfeljebb 2 hónapig kell várni endometriózis műtétre

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye szerint a médiában megjelentekkel ellentétben az endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Hozzátették: ugyancsak nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot és endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, vagy akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító. Ha egy beteg a fentiektől eltérőtájékoztatást kap, azt javasolják, hogy forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ahol kivizsgálják a konkrét esetet.

A hatályos várólista vezetési szabályok alapján az endometriózis műtétei nem tartoznak a kötelező nyilvántartásra elrendelt várólisták körébe, arra vonatkozóan az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, amennyiben kapacitáshiány miatt a várakozók száma meghaladja a 60 napot.

Intézményi bejelentésre két olyan várólista került megnyitásra, amely tartalmaz endometriózis miatt végzett műtéti beavatkozásokat:

─ Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban,

─ A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban.

Jelenleg 4 intézmény rendelkezik hivatalos várólistával Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban, amelyeken azonban jelenleg mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt („tervezett várakozási idő 62 nap”). A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban várólistát aktuálisan egyetlen intézet sem vezeti. 2017-ben endometriózis diagnózis miatt több mint 900 laparoszkópos műtétet végeztek el.

Az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is támogatja a biztosító. Ezek elsősorban azok a készítmények, melyek jelentős kiadást jelentenének az adott betegségben szenvedő nőknek. Az ún. GnRH-analógokat

ezen diagnózis esetén 100 %-ban támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, mely készítmények bruttó ára dobozonként 20-30 ezer Ft. 2011 óta támogatott az innovatívnak mondható danogest hatóanyagú készítmény is.

A kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően több alkalommal fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.

A rendszer bevezetésének eredményeképpen elmondható, hogy a várólistán levő betegek száma a 2012. évi 70 ezerről 2017 decemberére közel 60%-kal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát  figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt. A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD országok között.

Amennyiben valakinek panasza merülne fel az ellátással kapcsolatosan, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz érdemes fordulnia a konkrét eset kivizsgálása érdekében.

(Család.hu)