Miért működnek az altatódalok?

Az altatódal ugyan elsősorban a babának szól, de az a tapasztalat, hogy sokszor a szülőt legalább annyira elálmosítja, mint a gyermeket. A viccet félretéve, nemrégiben született egy tanulmány arról, vajon miként is működnek ezek a dúdolni valók.

A kutatást a Montreali Egyetem doktorandusza végezte, és az eredmények az altatódalok nagyfokú hatékonyságát igazolták. Marieve Corbeil szerint a dalok három fő okból segítik a baba elalvását.

Szabályozzák az érzelmeket

Az altatódalok elsősorban segítik szabályozni a baba érzelmeit a zeneiségük miatt, ez egyébként felnőtteknél is beválik. A félelemérzést is pozitív érzelemre tudják váltani.

A zene ugyanis speciális idegi kapcsolatokat stimulál, márpedig az altató éppen olyan érzelmi atmoszférát képes létrehozni, amilyen az elalváshoz kell.

A szeretethormon

Az altatódalok a gyermek és a szülő között erősebb érzelmi kapcsolatot építenek ki. Az neurológia szerint ugyanis az érzelmi kapcsolatok erősödéséért egy hormon, az oxitocin felelős. A méhösszehúzódásokat és a tejindulást is ez a hormon szabályozza, de akkor is termelődik, amikor éneklünk.

Ezt a hormont szeretethormonnak is nevezik, a termelődése segíti a kötődés erősödését. Ahhoz, hogy termelődjön, a szülőnek szívből kell énekelnie. Ez az erősebb kötődés pedig még jobban segíti a gyermek elalvását.

Kialakít egy rutint

Az is sokat segít, hogy napi rutin alakul ki a lefekvés és az altatódal körül. A szakértők a kimerült, kisbabás szülőket mindig az altatási rutin kialakításának fontosságára figyelmeztetik.

Ha a gyermekkel mindig ugyanazokon az állomásokon keresztül érkezünk el az elalvásig, könnyebben megtanulja a nappal és az éjszaka közötti különbséget. A rutin beindulása minden este jeleket küld a baba agyának arról, hogy hamarosan közeledik a lefekvés, így könnyebb lesz neki az elalvás is.

Miben segít még az altatódal a babának?

Előmozdítja például a beszéd megindulását, stimulálja a kognitív fejlődést, fejleszti a memóriát és a figyelmet, leviszi a stresszszintet és az idegességet, és végül segít megérteni a nappal és az éjszaka különbségének koncepcióját.

(csalad.hu)