2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

A megélhetés aggasztja a brit fiatalokat

Borúsan látják a jövőjüket az angol és walesi ifjak. Egy felmérés szerint sokan érzik kiszolgáltatottnak magukat, alacsony bérekért dolgoznak és kevés segítséget kapnak gyermekvállalás esetén. A fiatalokat támogató alapítvány szerint elkeserítő a helyzet.

A 21 esztendős Pippának most kétéves a gyermeke. 19 esztendősen esett teherbe, így nem szerzett képesítést. Kislányát egyedül neveli, szüleire, családjára nem számíthat. Az első időszakban barátokhoz kéredzkedett be újszülött gyermekével, olykor hostelekben húzták meg magukat, míg végül alapítványi segítséggel bérlakáshoz jutottak. A helyzet továbbra sem rózsás, ha kap munkát, akkor is a lehető legalacsonyabb bért fizetik neki, amiből pedig alig képes kigazdálkodni az összes kiadásukat. Így folyamatosan támogatásra szorul - vázolta a BBC egy talán nem tipikus, de létező brit probléma körvonalait. Pippa most beiratkozott egy felnőtteknek szakképesítést biztosító tanfolyamra. Azt reméli, ettől majd magasabb bérkategóriába kerül, és képes lesz ellátni önmagát és kislányát, Violetet.

A Young Women's Trust nevű jótékonysági szervezet friss felmérése szerint bármennyire is extrém Pippa története, a szigetországban fiatalok milliói aggódnak a megélhetésük miatt, ráadásul a nők sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint a férfiak. A szervezet azt állítja, a férfiakhoz képest a fiatal hölgyek nehezebben kapnak munkát, kevesebbet keresnek és jobban érinti őket a munkahelyi diszkrimináció. A 4000 angol és walesi 18 és 30 év közötti ifjú megkérdezésével készített vizsgálat szerint az érintettek harmada úgy érezte, az előző évben jobb helyzetben volt, mint a mostaniban. A nők negyede látja anyagi helyzetét rosszabbnak, és majdnem fele (48 százaléka) izgul egészségi állapota miatt. A férfiak alig pár százalékponttal lemaradva követik a hölgyeket a problémák megítélésében, vagyis a helyzet nagyon hasonló mindkét nem esetében - derül ki a BBC összeállításából.

Carole Easton, a Young Women's Trust vezetője azt nyilatkozta, a fiatalokra korábban jellemző optimizmust és nagyravágyást felváltotta a szorongás és az aggodalom. “Eddig azt mondhattuk, hogy a következő generációnak több lehetősége van, mint az előzőeknek volt. Most azonban az az érzésem, hogy ez a folyamat visszafordult. Elég nehéz időket élnek meg most a fiatalok, különösen az ifjú hölgyek, akiket a leginkább sújtanak a változások” - mondta a segélyszervezet vezetője.

A már említett kutatás szerint a munkaadók sem igyekeznek javítani a fiatalok helyzetén, sőt, úgy fest, inkább kihasználják az ifjak kiszolgáltatottságát. A megkérdezettek majdnem ötöde (17 százalék) mondta azt, hogy a minimálbérnél kisebb összeget fizetnek neki a munkájáért cserébe. 30 százalékukkal olyan szerződést írattak alá, ami fix havi bért nem garantál, tulajdonképpen órabért kapnak, de csak akkor, ha a vállalat igényt tart munkájukra.

Minden második 18 és 30 év közötti fiatal jelezte, nem saját lakásban, hanem a szülőkkel él. Egyszerűen azért, mert a lakás- vagy házbérlés jelentős összegbe kerül, a vásárláshoz - még ha hitelre is - jelentős tőkére és anyagi biztonságra van szükség. Mindemellett sokan érzik úgy, hogy teljesen leszívja az energiájukat a munkahelyen töltött idő (a nők 44, a férfiak 34 százaléka vélekedett így).

(Család.hu)