Milyen ételt vihet a gyermek az iskolába?

A kérdés elsőre merőben teoretikusnak tűnik, hiszen a gyermek olyan ételt visz a suliba, amilyet a szülő csomagol neki. A kérdés már csak az, hogy csomagolhat-e a szülő akármit, vagy az iskola beleszólhat ebbe? Nos, egy angliai iskola beleszólt.

A bradfordi intézmény ugyanis egyszerűen betiltotta az egészségtelennek tartott ételeket (mint amilyen a hússal töltött sült tésztához hasonlító sausage roll). A döntés alaposan megosztotta a szülőket.

A brit oktatási törvény az egyes iskolákra bízza, milyen hozzáállást alakítanak ki az otthonról hozott élelmiszerekkel kapcsolatban. Így fordulhat elő, hogy míg egyes intézményekben bizony alaposan megnézik, mit csomagoltak a tanulóknak, addig máshol egyáltalán nem foglalkoznak vele. (Más a helyzet persze a hivatalos iskolai étkeztetéssel.)

A Children's Food Trust nevű jótékonysági szervezet azt ajánlja a szülőknek, hogy változatosan pakoljanak a gyermekeknek, ne mellőzzék a szénhidrátokat (kenyér, tészta, krumpli), de ugyanúgy adjanak gyümölcsöt, zöldséget, kis húst, halat, tojást, valamint tejterméket, például sajtot vagy joghurtot, inni pedig leginkább vizet, esetleg tejet adjanak, ha pedig nagyon ragaszkodnak a gyümölcsléhez, akkor abból csak kis adag menjen.

Visszatérve a bradfordi Shirley Manor Primary Academy általános iskolához, a tiltást bevezető igazgató, Heather Lacey a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a legtöbb szülő támogatta a döntést.

Az ügy középpontjában álló kisfiú - akinek a sausage rollját elvették - édesapja, Steve Fryer ezt kicsit másként látja, szerinte ugyanis a szülők csak megadták magukat az iskolának, és ezt a neten többen is hasonlóképp látták.

Például Milly Jo Winship, aki „hihetetlennek” nevezte a döntést, és a Facebookon azzal érvelt ellene, hogy „sok gyermek nagyon válogatós”, míg Isabel Howell egyszerűen kijelentette, egy ilyen tiltás őt aztán nem gátolja majd meg abban, hogy akár sausage rollt, akár mást csomagoljon a kislányának ebédre.

 

(csalad.hu)