2019-01-22 17:00:00 Stresszkezelés gyermekeknek

Egy egyszerű kérdés, ami összehozza a családot

A sokszor zaklatott hétköznapokban nem egyszerű a családot összetartani. Van olyan este, amikor a gyermekek rohangálnak le-föl, és nem hajlandók olyan egyszerű feladatokat sem megcsinálni, mint a bepakolás vagy a terítés. Máskor a szülők kapnak össze valamin, a lakás romokban, a tennivalók listája végtelen.

De minden este eljöhet az a pillanat, legtöbbször a vacsoránál, amikor valamelyik családtag felteszi a mágikus kérdést: „Szóval, mi volt a legjobb dolog, ami ma veled történt?”

Két kimondatlan szabályt érdemes megfontolni a kérdéssel kapcsolatban: mindenkinek válaszolnia kell és mindenkinek meg kell hallgatnia a másik válaszát.

Akármilyen mérges vagy fáradt is legyen az ember, válaszolni és figyelmesen hallgatni kell. A jobb estéken a válaszok beszélgetéshez vezetnek, más estéken csak kiderül, kinek mi volt a legjobb pillanata, de a hangulat garantáltan jobb lesz.

A legjobb része pedig az, hogy arra az időre, legyen akár csak 30 percről szó, lélekben is egyetlen egységgé olvad a család. Emlékeztet rá, hogy akármilyen nehéz nap áll mögöttünk, volt benne valami jó, amiért hálásak lehetünk. Gyakran pedig a történeteken keresztül egy másik családtagunkhoz, vagy az ő tapasztalatához tudunk kapcsolódni.

Nem kell ehhez különlegesnek lenni, de ha belevágunk ebbe a kis rituáléba, szinte biztos, hogy egy idő után mindenkinek fontossá válik. Az sem meglepő, hogy sokszor a gyermekek emlékeztetnek arra, hogy csináljuk, még akkor is, amikor mondjuk a barátainkkal vacsorázunk egy étteremben.

Egy ilyen egyszerű kérdés hatalmas összetartó erő lehet, miközben megtaníthatja a gyermekeknek azt is, hogy milyen egyszerű boldogságot találni valamiben. Így lehet a nap legjobb pillanata az, amikor a kérdés elhangzik a vacsoraasztalnál.

(csalad.hu)