2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Használati útmutató szilveszterezéshez

Az origo.hu szedte össze a legfontosabb tudnivalókat a szilveszterrel kapcsolatban. Mit tegyünk a kutyákkal? Hol és mikor szabad tűzijátékozni? Tényleg tilos petárdázni? Minden kiderül.

Az első fontos szempont, hogy csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati útmutatóval ellátott tűzijátékot vegyünk. Ha pedig már megvettük, tartsuk olyan helyen, ahol a gyerekek nem érhetik el. Ne szereljük szét és ne alakítsuk át a tűzijátékokat, és ne indítsunk el rakétákat a lakásban vagy más zárt térben, ha csak nem jelzik a használati útmutatóban, hogy használható beltérben is.

Fontos még, hogy

soha ne indítsuk kézből a tűzijátékot, mindig használjunk indítócsövet, ami lehet akár egy üres pezsgős üveg is, és mindig be kell tartani a gyártó által meghatározott biztonsági távolságot.

Ajánlott, hogy legyen a közelben tűzoltókészülék, de legalább egy vödör víz, ha esetleg valami rosszul sülne el. Részegen vagy kábítószeres állapotban ne használjunk tűzijátékot és más pirotechnikai eszközt sem, mert így fokozottan baleset veszélyes lehet. Ha amit vettünk hibás, vagy megrongálódott akkor vigyük vissza.

A petárda használata tilos!

Hajdu Márton a katasztrófavédők szóvivője az Origónak elmondta, hogy nagyon fontos elolvasni a használati útmutatót, lehetőleg egyből a vásárlás után, mert nem biztos, hogy szilveszterkor is ugyanolyan tudatállapotban leszünk (Igaz, ahogy ezt fentebb írtuk, ilyen állapotban nem ajánlott bármit is használni).

Figyelni kell arra, hogy a házaktól távol lőjük fel a tűzijátékot. Tavaly volt egy eset, amikor egy házba a padlásablakon repült be rakéta, és ott okozott tüzet"- mondta Hajdu Márton. Nagy sláger a tujatűz, hiába örökzöld növény. Minden évben van ilyen eset, akár öt méteres lángokkal is éghet egy ilyen növény, ami könnyen átterjedhet a többi tujára vagy akár egy házra is".Hajdu Márton arról is beszélt, hogy ne csomagtartóból vegyünk pirotechnikai eszközöket, az ugyanis nagy valószínűséggel nem megbízható.

Szilveszterkor a pirotechnikai eszközök számos balesetet okoznak, tavaly 17 ilyen esethez riasztották a mentőket"- mondta az Origónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. A legnagyobb veszélyt a házilag barkácsolt, illetve az illegálisan beszerzett, nagy hatóerejű petárdák és egyéb eszközök jelentik, de még egy kis hatóanyag tartalmú pirotechnikai eszköz is veszélyes lehet, ha a józan ész szabályait figyelmen kívül hagyva használják.

A teljes írás az origo.hu oldalán olvasható.