2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

Hogyan vigyük magunkkal a babát télen?

Menni télen is kell, sokszor babástul. Hogy a legkényelmesebb ilyenkor a hordozás? Mit tegyünk, hogy ne fázzon a baba? Ezt a kérdést járta körül a Családháló.

Télikabátban magunkra kötni egy overallba öltöztetett babát tanácsadóknak is igazán embert próbáló feladat lenne: a karunkat korlátozza a kabát, az overallban pedig alig mozgatható a baba, ráadásul a télikabáttól nem érzünk semmit a kötésből. De nem is érdemes megpróbálni, mert vannak sokkal jobb megoldások.

A legjobb, ha a babára vesszük a pluszréteget, vagyis mindkettőnkre. Elölhordozáshoz elegendő lehet a várandósan hordott télikabátunk, vagy egy bővebb dzseki. A babára meleg lábbelit és sapkát, sálat adunk, a hasát, mellkasát melegíti a testünk, hátul pedig a hordozó és a kabátunk. Van, aki hátra is ezt a megoldást veti be, úgy öltve magára a dzsekit, hogy a baba fejét kihagyja belőle. Ez persze nem a legkényelmesebb, hiszen a kettőnk közötti szakaszon fázunk.

Marad tehát a hordozós kabát. Itt is több lehetőségünk van. Sok gyártónál találunk elöl-hátulhordozós kabátot. Az elvük általában az, hogy egy hosszúkás betét cipzározható előre vagy hátra attól függően, hogy elöl vagy háton akarunk-e épp hordozni. Vagyis ebben váltani is tudunk – egy percet mondjuk igénybe vesz, míg a kabátot „átszabjuk”.

Figyeljünk rá, hogy ne öltöztessük túl a babát a kabát alatt! Hordozáskor a tőlünk felvett hőt is tekintetbe kell venni. Vagyis normál vastagságú kabáttal számolva elég a babára lábbeli, sapka, sál a kabát alatt háti hordozásnál is.

A hordozós kabát nem hordozóeszköz, csak a baba és a mama közös „takarója”. Alatta ugyanolyan fontos az optimális pozíció, mint egyébként! Figyelni kell arra, hogy a baba légutai mindig szabadok maradhassanak, ne görnyedjen be.

(Családháló.hu)