2018-12-15 00:00:00 Adventi Forgatag Tokajban

Az újrahasznosítás művészete a biodiverzitásért - pályázat

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas szobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá - és aratott hatalmas sikert a látogatók körében. A szobrokat művészeti, agrár és műszaki egyetemek hallgatói, valamint szakmai és civil szervezetek önkéntesei alkották meg.

A program főtámogatója 2017-ben a Földművelésügyi Minisztérium volt.

A program 2018-ban folytatódik, ezúttal a "Biodiverzitás”, azaz a biológiai sokféleség és az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerülnek a fókuszba. Az ember, saját létformájának fenntartása és növekvő igényeinek kielégítése érdekében folyamatosan csökkenti az élővilág változatosságát, a megmaradó helyeket pedig elszennyezi újrahasznosításra nem kerülő hulladékaival.

A Trash Art Magyarország elsődleges célja, hogy a szobrokkal, a kiegészítő szemléletformáló információkkal, kiadványokkal és ismeretterjesztő előadásokkal minél több ember figyelmét felhívja az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékre, amit meg kell becsülni és minél magasabb szinten vissza kell juttatni a körforgásos gazdaságba. Hiszen a hasznos másodnyersanyagot cégek százai várják, hogy válogassák, feldolgozzák és termékeket készíthessenek belőle. A Trash Art ezeket a cégeket (hulladékfeldolgozók, újrahasznosítók, közszolgáltatók) is szeretné bemutatni, hogy az emberekhez közelebb kerüljön a téma, és lássák, mi-hova kerül és mi is készül belőle Magyarországon.

A fentiek mellett minden évben kiemelt figyelmet kap egy terület, amely a verseny és az alkotások témáját adja. Ez 2018-ban a biodiverzitás védelme.

Pályázók köre: művészek, kreatív emberek és csoportok, egyetemek, civil szervezetek, középiskolák jelentkezését egyaránt várják.

Kategóriák:

A 2018-as versenyre 3 kategóriában lehet nevezni:

1. Amatőr

2. Művész (rendelkezik művészeti képzés adta diplomával vagy már elismert alkotó)

3. Diák (középiskolai* vagy felsőoktatási intézmény hallgatója)

Nevezési időszak: 2017. november 15-2018. február 28.