2018-12-15 00:00:00 Adventi Forgatag Tokajban

Igazi ünnepi készülődés – hétvégi programajánló

A karácsonyi ünnepekre felkészítő családi programok, sok zene és természetesen korcsolyázás is várja a gyermekeket és szüleiket a hétvégén. A következő napokban megsokasodnak az országban a vásárok, sok helyen kézművesek és iparművészek portékái is beszerezhetők az ünnepi készülődésben. Aki viszont inkább csak pihenne, azt koncertek, színházi előadások várják.

Az ünnepi felkészülés ne csak a vásárlásból, hanem a családtagok egymásra fordított figyelmének és idejének megnöveléséből is álljon - ebben segít számtalan gyermekprogram advent utolsó hétvégéjén.

A Várkert Bazárban vasárnap délelőtt 11 órától Gubás Gabi adja elő a Biomese avagy Puff Ancsi egy napja című zenés mesét egy többletkilókkal bajlódó, folyamatos csokiéhséggel küzdő és idejét mindemellett állandó gyermeki csínytevésekkel elütő fiatalról. Hőn szeretett barátja, Kuka apó segítségével egy izgalmas nap hatására - amin várják a Télapót - és persze a gyermekek közreműködésével megtanulja, hogyan kell habzsolás nélkül enni, miért kell fogat mosni és tornázni. Puff Ancsi végül belátja azt is, sokkal jobb adni, mint kapni! A zenés darab ingyenes.

Közben és az előadás után az Aulában üvegfestés, a rendezvényteremben családi adventi workshop várja az érdeklődőket. Előbbi kézműves foglalkozáson ötször öt centiméteres üveglapokra festhetnek az érdeklődök: nádtollal tustintával kirajzolják a kontúrokat, majd üvegfestékkel kiszínezik az alkotást. Ezt pedig kivetítik, majd az alkotóval együtt lefotózzák - az utókor számára. Az alkotás aztán hazavihető. A szülők különösen aktív részvételére is számítanak a workshopon, ahol Szoboszlay Andrással adventi kalendáriumok, koszorúk és karácsonyi képeslapok készülnek.

Zalaegerszegen a Griff Bábszínházban szombaton 10 óra 30 perctől az “Aprók színháza” sorozatban a szombathelyi Mesebolt Bábszínház adja elő Papírvarázs című darabját. A legkisebbeknek hatalmas papírcsipkéből, -szalagból, -dobozból, -tekercsből formálnak halat, porszívót, kígyót, hajót. Szintén a legkisebbeknek tartják Győrben a Vaskakas Bábszínházban a Nem, nem, hanem kétszer húsz perces előadást a hétvége első napjának délelőttjén 10 és 11 órai kezdettel. Az előadást a Jászai Mari-díjas Ujvári Janka szerkesztette és rendezte Varró Dániel versei alapján. Este 17-től az Éneklő Betlehem bábelőadás Jézus születésének történetét meséli el, több mint harminc népdal, egy cimbalom és konyhai eszközök segítségével, egy teafőzés alkalmával - a darabot öt éves kortól ajánlják. Sellyén, az Ormánság Közösségi Házban szombaton öttől a Rutkai Bori Banda lép színpadra Kiskarácsony előadásával.

A hétvégén a Művészetek Palotája is gyermekzsivajtól lesz hangos. Szombaton tíz órától a Cimbora Együttes interaktív verses, zenés, táncos műsort ad elő Korhecz Imolával, ezzel egy időben kezdődik játékos képzőművészeti foglalkozás Harmati Zsófia festőművésszel, illetve lesz játszóház is - a belépés ingyenes. 11 órától az üvegteremben a 8-12 éves korosztályt várják a Zenél a világ! - Cigányok zenéje elnevezésű programon, ahol most szokatlan hangszerek szólalnak meg. Például a ceglédi kanna, ami eredetileg természetesen mindössze folyadékok tárolásra szolgált, ám a 20. század utolsó harmadától cigány muzsikusok ritmushangszereként is jó szolgálatot tesz. A használati tárgyakból Balogh Guszti, Balogh Tibor és Balogh Gusztáv „Csompi” varázsol hangszereket.

Ugyanebben az időben a Müpa sátorban a Recirquel invitálja rendhagyó bemutatóra a közönséget. Miközben a filmvásznon a nézők szeme elé tárul az újcirkusz-társulat története, a valóságban is megelevenednek a film főszereplői, s bemutatják különleges mutatványaikat a társulat artistái. Aki az előadásokra visz magával korcsolyát, az az előadás belépőjének bemutatása után, vagy a helyszínen váltható jeggyel korcsolyázhat is, a Müpa Kultúr Kültér 400 négyzetméteres jégpályája most hétvégén is tíz órától este nyolcig várja a szellemi után testi kikapcsolódásra is vágyó látogatókat.

Pár lépéssel arrébb, de már vasárnap a Nemzeti Színházban kicsivel 11 óra előtt lép a Nagyszínpadra a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Napkeletre nézzetek! című Betlehemes játékával. Angyalok, pásztorok és más természetes anyagból készült szereplők karácsonyi énekeket zengnek, tréfás párbeszédekben évődnek, úgy nyitják meg szemünket a látásra, fülünket a hallásra és hívják a nézőket, hogy ebben a nagy harsányságban, lármában mindenki meghallhatja a karácsony igazi örömüzenetét. Déltől a Kákics Együttes ad Zenés karácsonyi műsort.

Szombaton a Marczibányi téri Művelődési Központban Luca-napi forgatag várja az érdeklődőket délután három órától. Bemutatják a finn téli szokásokat, akik ajándékkészítő műhelyt is tartanak, lesz ékszerkészítés, gyertyamártás, mézeskalács sütés, Luca-búza vetés, növényi nyomatok, papír angyalkák, képeslapok és finn karácsonyi díszek. A kézműves vásárban iparművészeti és kézműves termékeket lehet megvásárolni. A Csodák palotájában ünnepi - tudományos - előadásokat tartanak, szombaton háromtól sok más mellett megmutatják, hogyan kell egy lombikban hópelyhet növeszteni, a csillagszóró ég-e a víz alatt, hogyan készül a jégszökőkút, vagy hogyan színezik a tűzijátékot. Vasárnap délelőtt 11 órakor a Manómesében a kisebbek a tudományos mesejátékból azt tudhatják meg, mitől repül a Mikulás szánja, szupravezető-e a szánkótalp, hogyan lehet havat csinálni.

A Magyar Természettudományi Múzeum is rendhagyó programra várja a családokat szombaton. 14 órától a Hahó együttes Este van, este van? című koncertje indítja a délutánt, majd jön a Családi kör, szavalás és rendhagyó verselemzés. Ekkor kiderül, miként hangzik a Családi kör és a Toldi egy színész interpretálásában, és az is, miként hallgatja ezt a természettudós, képes-e megállni, hogy ne “tudóskodjon bele”. Lesz kézműveskedés, és bemutatják Arany János állatait is, a helyszínen preparál majd madarat a múzeum munkatársa, aztán pedig a gyermekek dolgoznak bogarakon, a kész műveket pedig haza is vihetik.

(Család.hu)