2018-10-24 10:00:00 Maszk Bábszínház: A kis hagymafiú kalandjai

Az önkénteseket ünnepli ma a világ

A jótékonykodást, az önkéntes munkát ünneplik ma szerte a világon. Magyarországon is egyre többen áldozzák fel szabadidejüket azért, hogy másokon segíthessenek.

Ma van az önkéntesek nemzetközi világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. A világon egymilliárd, Európában 116 millió felnőtt dolgozik szabad akaratából, anyagi ellenszolgáltatás nélkül úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Az Európai Unió fejlesztő programokkal népszerűsíti tagországaiban az önkéntességet.

Önkéntes és ingyenes

Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár, de nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. A tevékenységet általában non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény keretein belül végzik a jótékonykodók.

A Magyarországon 2012-ben megalkotott Nemzeti Önkéntes Stratégia meghatározása szerint az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választás és motiváció alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva.

Az elmúlt években több olyan kormányzati lépés történt, amelynek célja az önkéntesség terjesztése. Ilyen egyebek mellett a Pro Voluntarius Díj megalapítása, a Nemzeti Önkéntes Tanács létrehozása, valamint az onkentes.gov.hu elindítása.

A nők és az iskolázottak a legaktívabbak

Az onkentes.gov.hu oldal segíti összekötni az önkénteseket fogadó szervezeteket és az önkénteskedést tervezőket. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kiadványa szerint 2014-ben a 15-74 évesek több mint egyharmada végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet.

A nők továbbra is nagyobb számban és arányban kapcsolódtak be az ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekbe, mint a férfiak. Az iskolázottsági szint a jótékonysági magatartás kiemelkedően fontos meghatározója. Az önkéntes segítők aránya az iskolázottsággal növekszik, és a diplomások körében a legmagasabb.

A felvétel adatai szerint a házi- és házkörüli munka, az ügyintézés és vásárlás, a gyermekfelügyelet, -gondozás, illetve a betegápolás, idősgondozás volt az önkéntesség leggyakoribb megjelenési formája. Házi- és házkörüli munkát csaknem 1,5 millióan végeztek.

Emlékezetes összefogások

A magyar emberek több alkalommal bizonyítottak az önkéntesség terén: a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa, a 2013. március 15-én kialakult hó helyzet, valamint a 2013 júniusában érkezett árvíz alatt olyan összefogás alakult ki, amely példaértékű volt. Az emberek szerte az országban igyekeztek segíteni a bajba jutottakon, idegeneket fogadtak be otthonukba felismerve a szükséget, szolidaritást és közösséget vállalva egymással. De ilyenek az ünnepek közeledtével egyre sűrűsödő adománygyűjtések is, amelyekhez gyakran diákok is csatlakoznak.

(Család.hu)