2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Közeledik az ünnep! - hétvégi programajánló

Sorra nyílnak az adventi vásárok az ország minden pontján, külön program keretében gyújtják meg az első gyertyát, vagy kapcsolják be a karácsonyi fényeket a főtereken, miközben ünnepi programok, bábelőadások, színházi programok várják a gyermekeket több nagyvárosban is.

A december beköszöntével egy lépéssel közelebb kerültünk az ünnepekhez, ez jól látszik a hétvége programkínálatából is: kezdődnek az adventi vásárok és foglalkozások kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Advent első vasárnapján érdemes kilátogatni a karácsonyi vásárok valamelyikébe. A fővárosban a Szent István Bazilikánál immár hetedik alkalommal rendezik meg az Adventi Ünnepet programokkal, vásárral, minőségi italokat és ételeket kínáló standokkal. Idén is várja a 14 évnél fiatalabb gyermekeket a környezetbarát “jégpálya”. A tér közepén felállított csúszófelület fenntartásához nincs szükség folyamatos energiafelhasználásra, ugyanis a szokásoknak megfelelően egy hatalmas műanyag felületen lehet korcsolyázni - hétvégenként pedig oktatást is tartanak.

A január másodikáig tartó vásáron sötétedés után ebben az esztendőben is lesz fényfestés, a Bazilika homlokzatára Közép-Európa egyik legnagyobb háromdimenziós fényjátékát vetítik ki. Ezen túl kézműves foglalkozások, koncertek is lesznek a téren. Néhány sarokkal arrébb a Vörösmarty téren is tart már az ünnepi kavalkád, amit a kontinens tíz legszebb vására között tartanak számon. Most vasárnap kórus és gyertyagyújtás is várja az érdeklődőket, a kis faházakban többek között 120 kézműves kínálja minőségi portékáit.

Nem csak pénzt költeni, pusztán nézelődni is érdemes a főváros közepén: a vásár kézművesei egy óriási, három méter átmérőjű adventi koszorút készítettek az ünnepekre. Hétfőtől színpadi programok is lesznek a téren, a gyermekeket pedig ingyenes játszóház várja a város szívében.

Szentendrén szombaton kezdődik az ünnepi vásár a belváros utcáiban és üzleteiben, szintén a hétvége első napján Nagymaroson a Dunakanyarból érkezett kézműveseké lesz a főszerep a Piknik Manufaktúra területén. A vállalkozó kedvű családok a programon elkészíthetik saját adventi koszorújukat természetes anyagokból, amihez szakértő segítséget is kapnak. Ráadásul a legszebb alkotás tulajdonosa díjban részesül.

A kis- és nagyvárosok legtöbbjében rendeznek karácsonyi vásárokat, Debrecenben például egy hatalmas színpompás óriáskereket is felállítottak a látogatóknak. A Debrecen Eye és a Nagytemplom között ráadásul kisvonatra ülhetnek a kalandvágyó gyermekek. A város ünnepi díszkivilágítását összesen mintegy 170 ezer fényforrás adja, Debrecen karácsonyfájára 16 ezer 500 lámpa került. Az ünnepélyes gyertyagyújtást szombaton 17 órakor tartják, ekkor borul fénybe a város és a feldíszített fenyőfa is. Lesz fényfa és fényszökőkút, egy világító óriásgömb is, amiben ráadásul le is lehet ülni.

Aki a hideg esték, nagy vásári séták után fedél alá húzódna, annak kapóra jön a 15. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál, ami szerda óta tart Budapesten. Szombaton fél négytől az Urániában, vasárnap déltől a Kinóban A csúnya rossz róka című francia gyermekfilmet vetítik, amit Benjamin Renne Oscar-díjra jelölt animátor készített. A kicsiknek a Kinóban pénteken fél öttől, illetve vasárnap négytől vetített Szörnyeteg Molly című film lehet érdekes. A Liszt Ferenc téri gyermekkönyvtárban pénteken este nyílik a Lengemesék kiállítás a tavasszal bemutatott mozifilm anyagából, szombaton délután pedig animációs workshopot tartanak a fiataloknak. A hétvége első napján 11 órától az Urániában a Makám együttes és a Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatói közös, animált látványkoncertet adnak.

Kicsi Gesztenye Klub várja a gyermekeket Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban szombaton 11 órától. A program az egyik gyermekcsatornán nagy sikerrel futó ismeretterjesztő zenés mesesorozat színpadi showja, amelyben az ifjakat Liza és barátai, Kicsi Gesztenye, Lufipofi, Olly és Napsugár kíséri végig a különböző élethelyzeteken, levonva a történetekből a tanulságokat. Az előadást Dobrády Ákos dalai kísérik. A négy főszereplő a négy őselemet, a földet, a levegőt, a vizet és a tűzet képviseli, s a mindennapi élethez kapcsolódó ismereteket, értékeket igyekeznek bemutatni a gyermekeknek.

Karácsonyi Csillag címen mutatja be a legfiatalabbaknak is érthető módon Jézus születésének történetét a Ziránó Színház szombaton Őriszentpéteren délután négy órakor, vasárnap pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban tíz órától. Az előadásban bábokkal, zenével, énekekkel és élő játékkal elevenedik meg a betlehemi történet. Fény és sötétség, szent és profán, humoros játékosság és ünnepélyes, komoly ragyogás váltják egymást a 45 perces előadásban.

Egy klasszikus magyar musical, a Valahol Európában kerül színpadra vasárnap három és este hét órától a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művelődési Házban. A történet a II. világháború idején játszódik. Kuksi egy kisfiú, akinek az édesapja utolsó mondata, "nem szabad félni” cseng a fülében a borzalmak idején. A javítóintézetet szétbombázták, a találatot túlélt fiatalok egymást segítve próbálják túlélni a háború viszontagságait. A fiúk beveszik csapatukba Kuksit, azonban útjuk során találkoznak egy másik gyermeksereggel. A szeretet ünnepének közeledtével jó megemlékezni róla, hogy 1945-ben nagyjából 200 000 háborús árva és 1 millió otthontalan gyermek élt Magyarországon.

Budapesten szinte minden kerületben lesz legalább egy zenés-táncos program, előadás a hétvégén. Szombaton például a Rákoscsabai Közösségi Házban négy órától a Nefelejcs Bábszínház adja elő a Kippkopp a hóban műsorát, az Erkel Színházban a karácsonyi készülődéshez szinte elmaradhatatlan darab, a Diótörő kerül színpadra hat órától, a Madách Színházban 10 óra 30 perctől a Budapest Bábszínház élő szereplős előadásában a Csillagszemű Juhász elevenedik meg.

A hétvégén háromnapos vigadalommal búcsúzik a Kossuth téri épülettől a Néprajzi Múzeum, amely kicsiket és nagyokat, néprajzosokat és laikusokat, komoly és könnyed szórakozást keresőket egyaránt vár - bemutatkoznak többek között a muzeológusok, a restaurátorok, a múzeumpedagógusok, a könyvtárosok és a múzeumi fotósok, illetve betekintést engednek a raktárak és a múzeumi kiállítóterek világába.

Vasárnap délelőtt a Pesti Színházban 11 órától a Dzsungel könyve, a Budapesti Operettszínházban Oszi Boszi, a repülő nagyanyó kerül színpadra - csak hogy párat említsünk a hétvége sok tucat fővárosi gyermekprogramjából.

(Család.hu, Fotó: Mohai Balázs/MTI)