2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Bővítené informatikai kínálatát az Óbudai Egyetem

Új szakok és képzések indítását tervezi az Óbudai Egyetem, főleg információ- és informatika-biztonsági területen – jelentette be prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora, a felsőoktatási intézmény megalakulásának 8. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Jelezte, hogy a bővülő képzési portfolió mellett infrastrukturális fejlesztések is zajlanak 2018-ban az egyetemen.

Az Országgyűlés 2009. november 23-án fogadta el a felsőoktatásról szóló törvény módosítását, melynek értelmében 2010. január 1-jén létrejött az Óbudai Egyetem a jogelőd Budapesti Műszaki Főiskolából. Az évforduló tiszteletére minden évben november 23-án rendezi meg az Óbudai Egyetem az Egyetem Napját – idén immár nyolcadik alkalommal.

Az egyetem rektora, prof. Dr. Réger Mihály köszöntőjében elmondta, hogy az Óbudai Egyetem a kezdetektől folyamatosan fejlődő, a társadalmi és piaci változásokra reagáló felsőoktatási intézményként működik. Ennek a rugalmasságnak köszönhető, hogy most, 2017-ben a magyar felsőoktatás meghatározó szereplője – tette hozzá. Kiemelte, hogy ez a folyamatos megújulás és fejlődés a jövőben is az egyetem sajátja marad. Példaként említette új szakok indításának előkészítését – elsősorban az információ- és informatika-biztonság területén, az egyetem új, salgótarjáni képzési helyszínén az eddigi felsőoktatási szakképzés mellett jövőre induló új mérnökinformatikus alapképzést, és a tehetséges mesterszakos hallgatók további tanulmányainak támogatását.

A rektor kitért arra is, hogy 2018-ban számos fejlesztés folytatódik az egyetem campusain, mind infrastrukturális, mind pedig a kutatás-fejlesztés terén. Ezek közül kiemelte a 3,4 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló Kandó Kollégium felújítását, melynek munkálatai az elmúlt hetekben kezdődtek meg.

Az Egyetem Napján a hagyományoknak megfelelően a habilitált és PhD doktorok vehették át tudományos fokozatukat, valamint átadták a tiszteletbeli doktor és a Honorary Professor kitüntető címeket is.

Az idén új díjat, a Kálmán Rudolf Professzori kitüntető címet alapított az egyetem, melyet első alkalommal adtak át. Az elismerést Kálmán Rudolf, az Óbudai Egyetem Doctor honoris causa kitüntetettjének emlékére alapította az Egyetem Szenátusa és az Institute of Electrical and Electronics Engineers Hungary Section (IEEE HS). Azon hazai és külföldi egyetemi tanár részesülhet az elismerésben, aki legalább tíz éves IEEE tagsággal rendelkezik, kiemelkedő nemzetközi tudományos teljesítményt mutat fel, valamint aki az Óbudai Egyetem és az IEEE HS érdekében hosszú időn keresztül, hazai vagy nemzetközi viszonylatban is jelentős munkásságot végzett. Az Óbudai Egyetem legrangosabb professzori kitüntető címét Dr. Rudas Imre professzor, az egyetem alapító rektora, az Egyetemi Kutatási és Innovációs Központ Irányító Testületének elnöke és Dr. Oussama Khatib, a Standford Egyetem Számítástechnikai Intézetének intézetigazgató professzora vehette át.

Az eseményen állami és egyetemi kitüntető címeket és elismeréseket is adományoztak, így átadták a címzetes egyetemi tanár kitüntető címeket, a Tudományos Diákköri Munka Támogatásáért Díjakat, illetve a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket.

Az Egyetem Napja a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egy hónapos rendezvénysorozat záró rendezvénye. Az elmúlt három hétben csaknem 20 tudományos eseményt tartottak az Óbudai Egyetemen.

(mti)