2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

Minden hetedik várandós nőt érinti a cukorbetegség

Az egészségügyi szűrővizsgálatokon résztvevők közel harmadánál mutatható ki kezdődő vagy komolyabb cukorbetegség - derült ki egy nagy biztosítótársaság által szervezett szűrés statisztikáiból. A szűrőprogramban részt vevő nők csaknem egynegyedénél mutatták ki a betegséget, többségük 35 és 60 év közötti, náluk sok esetben kifejezetten magas vércukorszintet mértek.

Az országosan regisztrált cukorbetegek száma 750 ezer fő, ám ez a szám valószínűleg nem fedi le, hogy valójában hány ember szenved ebben a betegségben. Leggyakoribb fajtája, a 2-es típusú cukorbetegség ugyanis kezdetben legtöbbször tünetmentes, alig észrevehető jelei is csak hosszabb idő után érzékelhetőek, úgymint a túlzott szomjúság és az átlagosnál gyakoribb vizeletürítés.

A jelenség egyre drasztikusabb mértékben érinti a társadalmat: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg 2003-ban tízezer felnőtt magyarból csak 627-en fordultak cukorbetegség tüneteivel orvoshoz, 2015-ben már kétszer ennyien, 1243-an. Ráadásul a 18 év alattiaknál ez a szám 12,5-ről 25,5-re nőtt, vagyis szintén megduplázódott.

A cukorbetegség megelőzése a nők esetében különösen fontos, hiszen a terhesség alatt jelentkező diabétesz minden hetedik kismamát érint, a kutatások szerint pedig a PCOS (policisztás petefészek betegség, mely a meddőség egyik gyakori oka) is szoros kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Előbbi esetében a cukorbetegség jelenléte azért is ijesztő, mert sok esetben tünetmentesen lappang a szervezetben, s az anya mellett a születendő gyermekre nézve is veszélyes lehet.

A szűrőprogramban részt vevő körülbelül 600 nő közel egynegyedénél mutatták ki a betegséget. Esetükben a középkorúak és a 60 év felettiek rendelkeztek a legmagasabb értékekkel: mindkét korcsoportban előfordult a 16 mmol/l feletti vércukorszint, amely majdnem háromszorosa az ideális, 6,1 mmol/l értékének. A vizsgálat során a több mint 400 férfi résztvevőből 108-nál diagnosztizáltak magasabb vércukorszintet, ugyanakkor esetükben a legmagasabb érték 11,2 mmol/l volt – derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány vizsgálatainak eredményeiből.

A cukorbetegség komoly figyelmet igényel, hiszen abban az esetben, ha nem tartjuk kordában, számos súlyos szövődménnyel nézhetünk szembe. Az egyik leggyakoribb velejárója a magas vérnyomás, amely odafigyelés hiányában könnyen súlyos szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

(Család.hu)