2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

Mi a közös Winston Churchillben és Victor Hugóban?

Mindketten koraszülöttek voltak, és ez nem feltétlenül jelentett egyet a halálos ítéletükkel, épp ellenkezőleg: számos koraszülött vált később híres feltalálóvá, íróvá és politikussá. Ma már Magyarországon is sokkal jobb esélyeik vannak a koraszülött babáknak, mint a múltban.

November 17-én ünnepelik a Koraszülöttek Világnapját, amikor is lilába öltöznek a köztéri épületek ország- és világszerte, hogy a koraszülöttek színét, a lilát jelenítsék meg a szimpátia és a hála jeleként. Ez alkalomból megfogalmazták a Koraszülöttek 10 pontját is.

Magyarországon minden tízedik baba koraszülött, bárkivel megtörténhet, hogy előbb születik a világra. A Koraszülöttek Világnapján ezeket a sokszor 1 kilogramm alatti PICi hősöket és az őket ellátó orvosokat, szakembereket ünnepelik, akik egyre nagyobb esélyt tudnak maguk mögött, megerősödnek és túlélnek.

A koraszülöttek 10 pontja

1. A magyar társadalom tizede érintett, hiszen Magyarországon minden tízedik újszülött koraszülött lesz.

2. A 37. terhességi hét előtt született babákat hívjuk koraszülötteknek.

3. A koraszülöttség nem kizárólag a gondozatlan, cigarettázó, mélyszegénységben élő várandósokat érinti, bárki kerülhet ebbe a helyzetbe, ezért is nagyon fontos a koraszülöttséggel kapcsolatos edukáció és az ellátás folyamatos fejlesztése.

4. Az igen kis súlyú koraszülötteket PIC-ben (Perinatális Intenzív Centrum) vagy NIC-ben (Neonatális Intenzív Centrum) gyógyítják.

5. Már az 1 kg alatti koraszülöttek is élhetnek egészséges életet.

6. A szülők folyamatos jelenléte és aktív bevonásuk a koraszülöttek ápolásába javítja a szövődménymentes túlélés esélyét. A családbarát PIC-ekben éjjel-nappal együtt lehetnek a szülők a csemetékkel, lehetőségük van a kenguruzásra, anyatejes táplálásra is.

7. Az anyatej gyógyítja a koraszülötteket. Az anyatejes táplálás a baba 1 éves koráig javasolt, ebben szoptatási tanácsadók is tudnak segítséget nyújtani.

8. A bőr-bőr kontaktus (kenguru-módszer) olyan pozitív terápiás beavatkozás, aminek fontossága nem kisebb, mint a modern gyógyszerek és korszerű eszközök használata.

9. A koraszülöttek hazaadás utáni gondozása legalább 2 éves korukig, ideális esetben kisiskolás korig tart. Fontos a szülők és az ellátó orvosok, szakértők folyamatos együttműködése a baba érdekében.

10. A korrigált kor (a várható szülés időpontjából számítva) használata teszi lehetővé a valós fejlődési ütem megítélését. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a korababákat a korrigált kor szerint fejlesszük, hasonlítsuk más babákhoz (ha egyáltalán kell hasonlítani.)

(FelelősSzülőkIskolája.hu, Fotó: Mohai Balázs/MTI)