2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Újabb családbarát munkahelyek születtek

A PC Trade Systems Kft., a MetLife Zrt. és a Celanese Magyarország Kft. lett az idei év családbarát munkahelye. Mindhárom cégnél támogatják a munkavállalók gyermekvállalását, a kicsik szívesen látott vendégek szüleik munkahelyén. A dolgozók rugalmasan is elvégezhetik feladatukat, ha a családi feladat ezt megkívánja.

Átadták az Év Családbarát Vállalata díjakat az idei Családbarát Vállalat Gálaesten. Az elismerést a Három királyfi, három királylány mozgalom hívta életre.

Az ünnepségen az emberi erőforrások minisztere kijelentette: fontos, hogy egy vállalkozásbarát gazdaságban alacsony legyen a bürokrácia, a jogszabályi környezet ne legyen ellentéte a családbarát munkahelynek. Balog Zoltán úgy fogalmazott: egy vállalkozás akkor jó, ha figyelembe veszi, hogy a munkavállalójának családja is van.

A szakminiszter rámutatott, hogy az elmúlt években felértékelődött a munkaerő. A cél, hogy csökkenjenek a munkavállalókkal összefüggő terhek úgy, hogy a nyugdíjasok is visszatérhessenek a munka világába. Mint mondta: a családbarát munkahely vonzerőt jelent, az a szervezet, amelyik ezzel a címmel csábíthatja a munkavállalókat, jó úton jár. Egyszerre kell rendnek lenni a vállalat és a család jövőjében. A munka ugyanis nem csak pénzkereset, hanem az életminőség forrása, nem csak az egyes emberé, hanem a közösségé is.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a sikeres vállalatok felmérik a tényezőket, tudják, hogy a siker az emberi erőforrásokon múlik. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy 2018 a családok éve lesz. Jelezte azt is, hogy december 1-én megalakul a KINCS, vagyis a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, amely a demográfiai folyamatok mellett az életért, az emberi erőforrásért dolgozik majd.

Novák Katalin család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkár arról beszélt: a felelős vállalatvezetők felismerték, mennyire fontos, hogy a munkavállalóknak ne kelljen titkolniuk, szégyellniük, hogy családjuk van. Jelezte: az EMMI-ben is van családi napközi, van lehetőség csúsztatott munkavégzésre is.

Ugyanakkor támogassuk azokat is, akik nem családalapítás előtt állnak, hanem idős szüleiket ápolják – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom vezetője kijelentette: a mai egyetemisták még több gyermeket szeretnének, mint a korábbiak. Úgy fogalmazott: a gyermekek a szívekben már megszülettek, mindent meg kell tenni azért, hogy ez a valóságban is megtörténjen.

Fődíjasok:

Az Év Családbarát Kisvállalata:

- PC Trade Systems Kft

Az Év Családbarát Közepes Vállalata:

- MetLife Zrt.

Az Év Családbarát Nagyvállalata:

- Celanese Magyarország Kft.

Családbarát vállalat mentorszervezet címet kapott:

- BT (British Telecommunications),

- GE Magyarország Kft,

- Kereskedelmi és Hitelbank Zrt,

- Ingatlan.com,

- ProLabora Munka és Család Audit kft.

(Család.hu, Fotó: Bruzák Noémi/MTI)