2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

A védőnőn is múlhat a kisbabák megszületése

A mai fiatalok sok gyermeket szeretnének. Ebben a védőnők empatikus, szakszerű válaszai sokat segíthetnek – hangsúlyozta Novák Katalin államtitkár azon a díjátadó ünnepségen, amelyen a védőnők családon belül betöltött szerepét méltatták.

A védőnői tevékenység túlmutat az egészségügyi vonatkozásokon – jelentette ki a család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin a Védőnők a gyermekáldásért díjátadó ünnepségén arról beszélt: a védőnő olyan partner, akiben bízni lehet, bizalmi kapcsolatba kerül a családokkal, úgy ad hiteles információt, hogy azt nem kérdőjelezik meg a családok.

Szülessenek meg a vágyott gyermekek

Az államtitkár kijelentette: a gyermek tervezése, fogantatása, születése kiemelten olyan időszak, amikor információhiány léphet fel. Nemcsak az édesanyák, hanem az édesapák és az egész család segítségre szorulhat.

A magyar demográfiai helyzet nem hungarikum. Európa minden országa küzd azzal, hogy kevés gyermek születik. Magyarországon az a cél, hogy a vágyott, kívánt gyermekek megszülessenek. A Három királyfi három királylány mozgalom 15 egyetemen végzett kutatása szerint a magyar fiatalok család- és házasságpártiak. Sok gyermeket szeretnének, átlagosan több, mint kettőt. Ha ez megvalósulna, megoldódna a népesedési probléma. Ebben nagyon nagy szerepük van a védőnőknek. Gyakran rajtuk múlik, hogy egy nem tervezett várandósság alkalmával merre billen a mérleg nyelve. A kérdésekre megfogalmazott szakszerű, empatikus válaszok sokat segíthetnek az életigenlő válasz meghozatalában. Megjegyezte: a kormány elismeri a hungarikumnak számító védőnői hálózat szerepét, ezért is növelte a finanszírozást 2010-hez képest 60 százalékkal.

Életről dönthet a védőnő

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt: a fiatalok három, négy, öt gyermeket terveznek, mégis egyre később és egyre kevesebb utódot vállalnak. Ahhoz, hogy optimális időben kerüljön sor a gyermekvállalásra, sokat segíthetnek a minden településen jelenlevő védőnők. Hozzátette ugyanakkor, hogy komoly szakemberhiánnyal küzd a hálózat: jelenleg 457 üres álláshely van a több mint 4000-ből.

Vojcek László, a Budai Irgalmasrendi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa rámutatott, hogy valamennyi uniós ország fogyóban van, termékenységi rátájuk 2 alatt van. A kormányzati intézkedés hatására ugyanakkor Magyarországon ez a mutató elkezdett nőni. A kormány az elmúlt hét évben a gyermeket vállalókért Európában a legtöbbet tette. A lépések száma meghaladja az egy tucatot. A termékenységi ráta ennek köszönhetően 1,3-ról 1,5-re emelkedett. A főorvos aláhúzta, hogy a védőnő teendője nagyon jelentős: élet-halál ura. Ő az, aki azt mondja az anyának, merje vállalni a gyermeket.

Drámaivá válhat a férfimeddőség

Ősapay György, az MTA doktora arról beszélt: segíteni kell, hogy a természetes fogamzás nagyobb érték legyen. Az Alapítvány a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért munkatársaként megjegyezte: ma már későn, 29-30 éves korban vállalják az első gyermeküket a nők. Ilyenkor kezdődik a nehezített fogamzás. A külső hatások a hormonrendszert megbillentik. Mindez a férfiakra is hat, ami még gyakran tabutéma. Pedig tudni kell, hogy a férfiaknál kezd dominálni a meddőség. 20 éven belül nagy lesz a baj - figyelmeztetett. Rossz hatással van a termékenységre a szűk nadrág, az ülőfoglalkozás, a mozgáshiány. Kerülni kell a nagyipari élelmiszereket, mert ezek megváltoztatják a hormonrendszert. Azt is megemlítette, hogy a gyermekvállalási krízis oka az is, hogy a 30 év alatti nők negyede magányos, 42 százalékuk gyermektelen. 537 ezer gyermek pedig egyszülős családban él, és nem találkozik férfival.

DÍJAZOTTAK

Ács Rozália 39 éve védőnő. Konferenciát szervezett az abortuszról, sok nőt rábeszélt a nem tervezett várandósságnál a gyermekvállalásra. Fontosnak tartja, hogy a kismamák mellett a kispapákkal is foglalkozzon. Ő szervezte az első Apák napját.

Terényiné Bicsák Ágnes 30 éve védőnő. A családtervezési szolgálatnál, a Czeizel Endre genetikus által indított mozgalmat továbbvivő szervezetnél dolgozik.

(Család.hu, Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)