2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

Veszélyes a mellkason altatás?

Komoly veszélyeket hordoz magában az édesapák talán legkedveltebb altató pozíciója, amikor is a mellkasukon ringatják álomba újszülött gyermeküket. Egy brit, a bölcsőhalál megelőzésével foglalkozó jótékonysági szervezet arra figyelmeztet, ilyen esetekben többszörösére nő a légzésleállással járó tragédiák száma.

Nem szabad mellkason altatni az újszülöttet – figyelmeztet a Lullaby Trust nevű brit jótékonysági szervezet. Az édesapák egy-egy hasfájós éjszakán sok esetben úgy tudják a legjobban megnyugtatni a kimerült gyermeket, ha a hasukra, mellkasukra fektetik. Valószínűleg az álmosságon túl a test melege, a lassú mozgás és az emberi közelség is segíti az álomba szenderülést, sok esetben azonban nem csak a gyermek, hanem az őt dédelgető szülő is rövid úton elalszik. A bölcsőhalál megelőzésével foglalkozó szervezet szóvivője a Huffington Post brit kiadásában azonban arra figyelmeztet, a gondos szülők akaratukon kívül életveszélybe sodorják ezzel gyermeküket.”Ez egy nagyon veszélyes helyzet a kicsiknek” - mondta a szóvivő, egyik okként említve, hogy a kicsi könnyen legurulhat a szülő mellkasáról, vagy akár az is előfordulhat, hogy egy óvatlan mozdulatnál beszorul a felnőtt és a kanapé háttámlája közé.

Azonban még akkor is komoly veszély leselkedhet a csecsemőre, ha semmilyen véletlen helyzet sem fordul elő. A szóvivő azt mondta, ötvenszer nagyobb az esély a bölcsőhalálra akkor, ha a pici nem az ágyában, hanem a szülő mellkasán alszik. Erre saját felmérésükből, a szülők beszámolóiból jutottak, azonban hasonlóan a bölcsőhalálhoz, ennek az okát sem tudják pontosan és tudományosan meghatározni. Mindenesetre azt kérik minden szülőtől, bármennyire is kényelmesnek, kellemesnek és hasznosnak tűnik ez a pozíció, legyenek akár teljesen kimerülve, sose altassák el így gyermeküket és magukat.

A Huffington Postban elmesélte tragikus történetét egy édesapa, dr. Sam Hanke, aki az Egyesült Államok Kentucky államában lakik. „Leültem a kanapéra egy kicsit tévézni 2010 áprilisában, miközben a fiam a mellkasomon pihent” - mesélte. Az apa azonban elaludt, pár órával később, amikor felébredt, azt vette észre, hogy négyhetes fia, Charlie nem mozdul. „Csak egy kicsit ejtőztünk, lebukott nekem is a fejem. Aztán amikor felébredtem, azt láttam, hogy elment tőlünk” - mesélte kisfiáról, aki nem vett többé levegőt. Dr. Hanke azóta alapítványt hozott létre, amivel a csecsemők biztonságos alvására hívja fel az emberek figyelmét.

A brit jótékonysági szervezet alvási szakértői a mellkason altatás mellett több rizikótényezőre is felhívták az emberek figyelmét. Arra kérik a gondos szülőket, hogy sose altassák maguk mellett egy ágyon gyermeküket akkor, ha előtte alkoholt fogyasztottak, rettenetesen kimerültnek érzik magukat, a kicsi koraszülött volt vagy 2,5 kilogrammnál kisebb a súlya. Ilyen esetekben ugyanis könnyen előfordul, hogy véletlenül ráfekszenek a csecsemőre, aki valószínűleg megpróbálja magát kimocorogni ebből a szorult helyzetből, azonban olyan elenyésző még az ereje, hogy a szülő nem biztos, hogy erre felébred, és legnagyobb gondossága ellenére is könnyen gyermeke halálát okozhatja.

 

(csalad.hu)