2018-09-28 00:00:00 Kutatók éjszakája a miskolci Bay Zoltán Kutatóintézetben

Tutoráltakat keresnek! - pályázati lehetőség

A Matehetsz a Tehetségek Magyarországa projekt keretében felhívást indít tutorhálózathoz való csatlakozásra.

A tutorhálózat egyik szereplője a tutor, a Matehetsz által felkért, többnyire pedagógus végzettségű vagy pszichológus, mentálhigiénés, coach szakember, aki segítő, tanácsadó, pártfogó szerepben 11 hónapon át vesz részt a fiatal egyéni támogatásában. A tutor – a fiatalt körülvevő pedagógusokkal, szakemberekkel, családtagokkal egyeztetett módon – szakszerű tanácsadói tevékenysége mellett koordinálja, segíti a fiatal tehetségének kibontakozását.

A tutorhálózat másik szereplője a tutorált, maga a fiatal, aki a tutor általi személyes támogatásban részesül. A tutorhálózat legfontosabb szolgáltatása, maga a tutor figyelme, segítő, támogató, tanácsadó szerepe. Tutorált fiatal tehetségként, elsősorban 11 hónapon át személyre szabott tehetségsegítést kaphat a tutora (segítője) közreműködésével. A személyre szabott támogatás annyit jelent, hogy a tutor elkötelezetten segít a fiatalnak a saját egyéni elképzelése, érdeklődése alapján tehetségsegítő személyeket, szervezeteket keresni, részt venni tehetséggazdagító programokban, és gondoskodik arról, hogy elkészüljön a fiatal profilja, ami számára és segítői számára is mutatja a lehetséges előrelépési irányokat. A tutor segít fenntartani a tehetség motivációját, valamint elérni a céljait, figyelembe véve erősségeit és fejlesztendő képesség területeit.

Tutoráltként a fiatal egy új, színes csoport (a tutor által segített csoport létszáma változó, jelenleg 5-10 fő alkot egy csoportot) tagja lehet, ahol hozzá hasonló tehetséges társakkal találkozhat.

A 2017-es év során közel 500 fiatal került be a tutorhálózatba, ők tíz hónapon keresztül személyes segítést kaptak és közülük:

- 200 fiatal táborokban, Lovasberényben és Kerecsenden tölthetett el egy hetet;

- 391 tutorált ösztöndíjban részesült;

- közel 150 diák élményhétvégéken vehetett részt;

- számos diák egyéni tehetség tanácsadásban részesült;

- a tutora által ajánlott Matehetsz vagy szervezet által rendezett programban vehetett részt.

Mik a feltételei a jelentkezésnek a 2018-as évre?

Részletek: tehetseg.hu

Jelentkezési határidő: 2017. november 19.