2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Minden településre eljutnak az ingyenes szűrőbuszok

Minden településre eljutnak a kötelező orvosi vizsgálatokat biztosító mobil szűrőállomások. Márciusig húsz ilyen busz áll forgalomba – mondta az emberi erőforrások minisztere a Szent Margit kórházban, a vizsgálatok elvégzésére alkalmas flotta első darabjának átadásán.

Balog Zoltán tájékoztatása szerint a járművek – sok más vizsgálat mellett – alkalmasak lesznek az 50 és 70 közöttiek kétévenkénti ingyenes vastag- és végbélszűrésére is. Hozzátette: ilyen típusú betegségekben évente ötezren halnak meg, a kormány ezért 6,5 milliárd forintot biztosít a programra.

Az első busz Sülysápra, majd Zsámbékra indul, a járművek főképp a nehezen elérhető, kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokból leginkább kimaradó településeket keresik majd föl.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a mobil szűrőállomások az egészségügy legfontosabb szakaszánál, a megelőzésben segítenek. Hozzátette, hogy Magyarországon a várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma is emelkedik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatón ismertette, hogy az általános vizsgálat elvégzésére alkalmas tíz busz darabonként mintegy 100 millió forintba, a mammográfiás készülékkel is felszerelt tíz busz 180-190 millió forintba került.

A szombaton átadott jármű gyártója, a Kravtex Kft. és az Ikarus márciusra készítik el a húsz egészségügyi járművet, amelyek a belföldi ellátáson túl akár a külhoni magyarlakta településeket is fölkereshetik.

(MTI/csalad.hu)