2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

Erősebben támadja a cukorbetegség a nőket, mint a férfiakat

Egyre fiatalabb nőket érint a cukorbetegség. Ez azért veszélyes, mert a gyermekükre is hatással van a betegség, ráadásul a nőknek súlyosabb szövődményekkel kell számolniuk, mint a férfiaknak. Több mint 400 ezer cukorbeteg nő él Magyarországon, a számuk folyamatosan emelkedik - hangzott el a Diabetes Világnap alkalmából tartott tájékoztatón a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján.

A nőket érintő tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a várandósság alatt jelentkező cukorbetegség a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.

Sportolni kell a betegség ellen

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a 21. század nagy kihívás a nem fertőző betegségek megoldása. Ezek közé tartozik a cukorbetegség is, amely hatalmas sebességgel növekszik és egyre fiatalabbakat érint. A betegség társadalmi és költségvetési szempontból is hatalmas terheket ró a kormányra és a családokra is. Kijelentette: összefogásra van szükség, hiszen a betegség 2-es típusa egyértelműen az életmóddal függ össze. Úgy fogalmazott: a legjobb fegyver a prevenció és a társadalmi összefogás. Sportolni, egészségesen étkezni és fogyni kell, így lesz nagyobb esély a betegség leküzdésére.

Nőkre veszélyesebb

A Magyar Diabetes Társaság elnöke, a Klinika egyetemi tanára arról beszélt: a cukorbetegek száma nő, jelenleg 200 millió ember érintett, 2040-re pedig 313 millióan lesznek. Kempler Péter hozzátette: Magyarországon 2014-ben 772 ezer volt azoknak a száma, akik vércukorcsökkentő készítményt használtak, ennek 6 százaléka volt 1-es típusú, 96 százaléka 2-es típusú beteg. Az érintettek 54 százaléka nő. Kitért arra, hogy a betegség a nők várható élettartamát jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiakét. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a betegségben nem érintett társaik.

Hosszúfalusi Nóra, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja pedig a terhesség alatt végzett vizsgálatok jelentőségéről beszélt. Mint mondta, már az első hetekben érdemes cukormérést végeztetni, így már korai, még tünetmentes szakaszban kiszűrhető az érintettség. A terhesgondozás alatt, a 24-28. hétben van egy kötelező vizsgálat, ilyenkor cukros vizet kell innia a kismamának. Ha az érték elhagyja a tartományt, a várandós nőnek életmódot kell váltania. Így kis eséllyel alakul ki szülészeti komplikáció. Ha azonban nem sikerül a normális szintet elérni, inzulinra van szükség. Ebben az esetben azonban a megszületett gyermek már nagyobb eséllyel lesz hajlamos a gyermekkori elhízásra, és felnőtt korban is könnyebben alakul ki nála cukorbetegség.

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja hozzátette: az a beteg, aki egészségesen étkezik, vagy naponta fél órát sétál, javítja a szervezetének inzulinérzékenységét. Zöldségből bármennyit meg lehet enni, a gyümölcsökre azonban már a gyümölcscukor miatt oda kell figyelni, zsírból pedig csak nagyon keveset szabad fogyasztani. Emellett sokat kell mozogni, a jó érrendszer állapotához a mozgás nagyon fontos, ám kizárólag mozgással nem lehet csökkenteni a testsúlyt.  A túlsúly és a dohányzás a betegség kialakulása, illetve a már kialakult érintettség esetén is súlyos kockázati tényező - mondta Hosszúfalusi Nóra.

Fél óra séta már sokat segíthet

Erős Antónia, az Egy csepp figyelem alapítvány létrehozója kijelentette: fontos, hogy beszéljünk a cukorbetegségről, amely hosszú évekig tünetmentes lehet. Megerősítette: tudni kell, hogy bármilyen élethelyzetben bárki bármikor cukorbeteggé válhat. Tudatosabbnak kell lenni – mondta, ezt célozzák az ingyenes vércukorszintmérő akciók is. Kijelentette: aki beteg, már napi fél óra intenzív sétával nagyon sokat tehet az egészségéért.

(Család.hu)