2018-12-14 18:00:00 A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje

Szoptatás: több mint táplálás

Jó lenne a kisbabát fél éves koráig kizárólag anyatejjel táplálni, és kétéves kora után is egészséges a szoptatása. Erről is beszélt a Mindenki Akadémiáján tartott előadásában Bóné Veronika egészségszociológus.

Magyarország köztudottan gyermekbarát társadalom, mégis nagy a különbség a tervezett és a végül megszülető gyermekek száma között – mutatott rá az egészségszociológus. Bóné Veronika az Árt vagy véd a szoptató anyát körülvevő társadalom című előadásában kijelentette: abban, hogy a tervezett gyermekek megszületnek-e, nagy szerepe van a szülés, majd a szoptatás élményének.

Kiemelkedő a társadalom szerepe

Ez azt is jelenti, hogy a család, az egészségügyi intézmény dolgozói segítenek-e a folyamatokban, meghagyva közben a döntés lehetőségét, vagy ellenkezőleg cselekszenek. A társadalom ugyanis – miként rámutatott - óv, véd, támogat, de vissza is tud húzni. Ahhoz, hogy az újszülött megfelelően fejlődjön, folyamatos anyai testkontaktusra, ringatásra, szoptatásra van szüksége. Az anyai szervezet is így van kitalálva, a tejtermelés folyamatos szoptatást feltételez, az anya hormonális kapcsolatban áll a babájával, érzékeli a tőle érkező ingereket, ennek megfelelően alakul a tejtermelése.

Féléves korig csak az anya teje kell

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a gyermeket, ha ez valamiért nem tud megvalósulni, akkor egy másik anya teje, az úgynevezett donor tej jöhet szóba. A baba féléves kora után jöhet a hozzátáplálás, de ez nem azt jelenti, hogy a tej helyett, csak azt kiegészítve kell megoldani a táplálást. A WHO azt mondja, 2 éves korig folytatódjon a szoptatás, illetve akár azon túl is, ameddig ez a babának és a mamának is megfelelő.

Jók, de nem elégségesek a hazai mutatók

A magyar adatok a környező országokhoz képest pozitív képet mutatnak. Az anyák 34 százaléka 6 hónapig kizárólag szoptat, a kisbabák 36 százaléka még 1 éves korban is kap anyatejet. De ez azt is jelenti, hogy a babáknak csak a harmadát táplálják ideálisan fél éves koráig. Hiába minden politikai és kormányzati szándék, a statisztikák egyelőre nem javulnak. A szakember szerint ennek elsődleges oka, hogy a társadalomtól olyan üzeneteket kapnak az anyák, amelyek megakadályozzák, hogy megfelelő célokat tűzzenek ki. Gyakran hallani az anyáktól, hogy szerettek volna szoptatni, de nem volt elég a tej.

Még az örökbefogadó anyáknál is megindul az anyatej

A nemzetközi szakirodalom egyetért abban, hogy az anyák 95-99 százaléka képes lenne anyatejjel táplálni a babáját. Ez még az örökbefogadó anyákra is igaz, az ő tejük is megindítható. Mégis, az anyák 45-50 százaléka gondolja azt, hogy nincs elég teje. Ennek oka, hogy nincsenek elég információ birtokában, nem tudják, hogyan működik a tejtermelés, és tévesen éhségnek gondolnak olyan jegyeket, amelyek egyébként más információt hordoznak. A WHO azt mondja, hogy kétéves koron túl is lehet szoptatni a gyermeket, de kérdés, hogy ez meddig tekinthető normálisnak. Az érintetlen kultúrákban általános a 3-4 éves korig tartó szoptatás, de nem ritka a 6-7 éves korig tartó sem.

Betegségmegelőzésre is jó

A modern orvostudomány is beleszól ebbe a folyamatba. Vitathatatlan, hogy alacsony a csecsemőhalandóság, az egészségügyi mutatók nagyon sokat javultak, ez akár igazolhatná, hogy nincs nagy jelentősége a hosszan tartó szoptatásnak. Csakhogy nyugat-európai és amerikai kutatások szerint a hosszan tartó szoptatás sok, később jelentkező egészségügyi problémát csökkent. Az alsó- és felsőlégúti megbetegedések, a gyomortáji betegségek, ekcéma, cukorbetegség, asztma és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélye csökkenhet. Az anyára is pozitív hatással van, a depressziót, a cukorbetegséget, valamint a mell-és petefészekrák kialakulásának esélyét minimalizálhatja.

A szoptatásnak tehát hiba csak a táplálás funkcióját kiemelni. Az anyatej mennyisége és táplálék tartalma ugyan folyamatosan csökken, de az immunanyag termelése nő. Tehát nagyon fontos védőfaktor kétéves kor után, amikor a gyermek már mindent a szájba vesz. Fontos szerepe lehet továbbá a fájdalomcsillapításban és a nyugtatásban. A szájüreg optimális formálásában is van jelentősége, logopédiai, fogászati problémákat előzhet meg a hosszan tartó szoptatás – hangsúlyozta Bóné Veronika.

(Család.hu)