2018-09-26 00:00:00 EuroSkills

Jól kell aludnia az állapotos nőnek

A koraszülés egyik rizikófaktorát mutatták ki amerikai kutatók, akik vizsgálataik alapján úgy vélik: az alvászavar jelentősen növeli a csecsemők idő előtti világra jövetelét. A tudósok szerint az egyre növekvő számú koraszülés ellen a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés elérésével, terápiákkal kellene tenni.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában, Kaliforniában vizsgálták meg a kutatók, hogy milyen hatással van a gyermek világra hozatalában az édesanya esetleges alvászavara. Az eredményt egy tengeren túli egészségügyi szaklapban (Obstetrics & Gynecology) publikálták, és a nagy számú minta vizsgálata alapján úgy találták, a 37. hét előtti szülésben érintett hölgyek 14,6 százalékánál diagnosztizáltak alvászavart, szemben azzal a 10,9 százalékkal, akik jól aludtak, mégis idő előtt szültek. Jennifer Felder, a tanulmány egyik szerzője, a San Franciscó-i University of California munkatársa azt a megdöbbentő megállapítást tette, hogy az alvászavarral (apnoéval vagy álmatlansággal) küzdő anyák nagyjából kétszer nagyobb valószínűséggel szülték meg gyermeküket a 34. hét előtt, mint azok, akiknek ilyen problémájuk nem volt.

A China Daily című kínai lap angol nyelvű kiadásában azt írták, 2265 nőt vizsgáltak meg az amerikai tudósok, és igyekeztek kiszűrni azon hatásokat is, amelyek szintén koraszülést okozhatnak, mint például a magas vérnyomás, a dohányzás vagy a korábban már idő előtt megszült testvér létezése. Az eredmények még ekkor is az alapfeltevést támasztották alá, a felmérés azonban más tanulságokkal is szolgált: a vizsgált páciensek töredékénél állapítottak meg korábban alvászavart. Holott ennek tudatában segítséget kérhetnének és kaphatnának is. A cikkben megjegyzik azonban, hogy nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen az állapotos nőknél megállapítani, alvási problémáik a terhesség miatt vannak, vagy azért, mert egyébként is gondjaik vannak az éjszakai pihenéssel.

A tanulmány készítői azt javasolják, fokozott szűréssel az orvosok igyekezzenek megállapítani a terhesgondozás során, hogy kinek van bármilyen baja a pihenéssel, ebben az esetben pedig célzott kezeléssel próbáljanak javítani a helyzeten. Nem gyógyszeres kúrát javasolnak tehát, hanem olyan terápiákat, amelyekkel elméletileg oldhatók ezek a görcsök.

Közben az élet egyre több területén jönnek rá kutatók, hogy mennyire fontos az alvás. A szabadidősport újságokban egyre többször lehet olvasni, hogy az edzésterv, a kalória bevitel és az étel minősége mellett mennyire fontos szerepe van a regenerálódásban a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak. Sokan egyenesen úgy fogalmaznak az éjszakai pihenésről, mint a regenerálódás legfontosabb eleméről, ami ráadásul elmaradása, vagy csökkenése esetén a teljesítmény visszaesését hozza magával.

(Család.hu)