2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Jövőre indulhat az átfogó panelprogram

Társadalmi vitát kezdeményez a kormányzat az átfogó panelprogramról, de nem bontanák vissza a tömböket.

Meghaladta az 56 ezret a családi otthonteremtési kedvezmény szerződőinek száma, a kormányzat pedig a támogatás igénylésének további jelentős bővülésére számít. Hornung Ágnes államtitkár szerint az otthonteremtési program kedvező fejleménye lehet az is, hogy több, külföldön munkát vállaló szakember hazatérhet. Eközben a Miniszterelnökség koor­dinálásával nemsokára társadalmi vitára bocsátják az átfogó panelprogramot, amely akár már jövőre elkezdődhet. A tervek szerint a visszabontás csak kivételes esetekben kerülhet szóba.

Hornung Ágnes, a tárca pénzügyi államtitkára a HG Media Fókuszban: panelreneszánsz című konferenciáján arról is beszélt, hogy többek között azt vizsgálják, hogyan lehetne a csokot hatékonyabbá és még többek számára elérhetővé tenni. Elmondása szerint az igénylők összesen több mint 153 milliárd forintot kaptak támogatásként. Közülük 46 ezer család 2016. január 1-je után kérelmezte a vissza nem térítendő támogatást.

Az adatokból kiolvasható, hogy folyamatosan bővül a nagycsaládos igénylők, valamint az új lakást vásárlók vagy építők száma. Szavai szerint azt az NGM is látja, hogy nem tud a keresletnek megfelelő gyorsasággal felfutni a lakásépítési ágazat, mert az építőipar korábbi mélyrepülése miatt a kapacitások ennek határt szabnak. Jelenleg már a projektek mintegy ötöde van késésben. Korlátot jelent a munkaerőhiány is, de ezen az államtitkár reményei szerint segíthet a folyamatban lévő többlépcsős béremelés.

 

László Tamás fideszes országgyűlési képviselő a konferencián arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség irányításával, szakmai szervezetek bevonásával három hónap alatt átfogó helyzetkép készült a magyarországi lakótelepekről. Mint mondta, a 800 ezer hazai lakótelepi lakás többsége 1960 és 1985 között, 25 év alatt épült, vagyis ezek felújítási programjára is nagyjából ennyi időt kell szánni. – Nincs csodafegyver, erre a komplex, összetett problémára sokféle választ lehet adni – fogalmazott László Tamás, hangsúlyozva, hogy a „panelvilág” megújítása csak önkéntes alapon, vagyis a lakóközösség döntése alapján működhet.

Minderre kidolgozás alatt vannak különböző pénzügyi konstrukciók és gyorsan elindítható mintaprojektek. Hozzátette, hogy a tervezett kormányzati programnak csak kis része lehet a panelépületek visszabontása olyan helyeken, ahol városképi szempontból és a lakók egyetértése alapján erre lehetőség van. A cél a lakótelepek teljes körű megújítása, amihez az eddigi vizsgálatok összefoglalásaként egy-két hónapon belül vitairat készül, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak. László Tamás szerint az átfogó program 2018-ban kezdődhet el.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a panellakások népszerűsége az utóbbi években egyre nőtt. A lakáspia­ci felfutás egyértelmű nyertese ez a lakástípus, ami azt mutatja egyúttal, hogy a kereslet az olcsóbb lakások felé tolódik el.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ahogy nő az emeletszám, arányaiban úgy csökken az átlagos négyzetméterár, vagyis minél magasabban van egy lakás, jellemzően annál alacsonyabb áron lehet eladni. Balogh László szerint ezért a felsőbb szintek problémájával valamit kezdeni kell a közeljövőben.

(Magyar Idők)