2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Rétvári Bence: Csökkenthető a diákok túlterheltsége

Egyre többen hangoztatják, hogy tarthatatlan a diákok túlterheltsége, amelyért a kormányzatot teszik felelőssé. A tény ezzel szemben az, hogy a gyermekek terhelése a mai magyar oktatási rendszerben az iskola, a pedagógusok és a szülők közös döntésén múlik - írja a Magyar Idők.

A kormány ugyanis 2016 szeptemberétől lehetőséget biztosít arra, hogy a pedagógusok és az intézmény döntése alapján, a szülőkkel együttműködve közösen reagálhatnak a tanulók fejlesztési, tehetséggondozási igényeire.

A vonatkozó jogszabály kizárólag a Nemzeti alaptantervben, mint kerettantervben megjelenő minimális tartalmakat és fejlesztéseket írja elő. A szabad iskolaválasztás lehetővé teszi a szülők számára, hogy az iskola pedagógiai programja alapján válasszanak.

Sok iskola viszont elvárja, sőt büszkén hirdeti, hogy a gyermeknek a minimálisnál több órán kell részt vennie, például több idegennyelv-, humán- vagy reáltárgyú tanórán.

Ha pedig a diákok terhelését nézzük, figyelembe kell venni azt is, hogy a készségtantárgyak, ideértve a testnevelést is, különösebb felkészülést nem igényelnek, így alsó tagozaton a valós terhelést jelentő tanórák száma nem éri el a heti 20, illetve átlagosan a napi 4 órát sem.

A legfejlettebb országokat tömörítő szervezet, az OECD adatai szerint, míg a tagállamokban a diákoknak átlagosan évi 800 órájuk van az iskolában, addig nálunk ez a szám nem éri el a hétszázat.

A teljes, alsó és felső tagozat tekintetében pedig szintén szembetűnő a különbség, hiszen míg nálunk 6006 órájuk van, addig az OECD-átlag több mint 7500.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára a Magyar Idők megkeresésére elmondta, a szaktárca célja, hogy minél rugalmasabban kezelje a diákok, a pedagógusok és a szülők igényeit. A jogszabályok pedig már lehetővé teszik, hogy az iskola a kerettantervtől akár húsz százalékban is eltérjen a helyi tantervében. – Arra is van lehetőség, hogy az intézményfenntartó alternatív kerettantervet nyújtson be akkreditálásra a minisztériumnak, de a kimeneti követelményeket mindenkinek teljesíteni kell – tette hozzá.

(Magyar Idők)