2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Tini testképzavarok: most a fiúk jönnek

A testképpel kapcsolatos problémák kapcsán eddig inkább a tinilányok voltak a középpontban, ám a jelek szerint a fiúk körében is egyre nagyobb gondot jelent a (vélt vagy valós) elvárás. A különbség annyi, hogy ők nem fogyókúráznak, hanem izmosabbak szeretnének lenni.

Az Adonisz-komplexusként is ismert zavar pontos nagyságrendje még nem ismert, ám egy 2014-es felmérés is már arra hívta fel a figyelmet, hogy a résztvevő 12-18 éves 5500 fiú körülbelül egyötödét aggasztja a kinézete és fizikuma.

Az aggodalom fő oka a lányokkal ellentétben az, ha valaki túl sovány és/vagy nem elég izmos. Az izomnövelés érdekében egy viszonylag kis arányú, de már érzékelhető csoport (a felmérésben részt vettek 2,5 százaléka) táplálékkiegészítőt használt.

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy a megkérdezettek egyharmada számolt be kontrollálatlan evési rohamokról, hányásokról.

Korábbi statisztikák azt mutatták, hogy az étkezési zavarokban szenvedők száma a férfiaknál alig tizede, mint a nőknél, ám mostanra ez az arány a negyedére csökkent.

Csakúgy, mint a lányok esetében, a fiúknál is nagy szerepet játszik a média, hiszen a különböző magazinok mellett a filmek is tele vannak kigyúrt, szálkás férfiakkal. Igaz, míg a nőknél a fogyás, a férfiaknál a tömegépítés a cél – lényegében azonban a dolognak nincsen nyertese.

Ráadásul az internetnek köszönhetően mindkét nem képviselői korlátlan mennyiségben látnak irreális testű modelleket. Persze a nyolcvanas években is ott volt például Arnold Schwarzenegger, de ő inkább kivételnek számított, míg ma minden tele van az izmos sztárok képeivel.

Mit tehetnek a szülők a nagyobb baj megelőzése érdekében?

Mindenekelőtt meg kell értetni a gyermekkel, hogy a Hollywood sugározta testkép nem valóságos, és még csak nem is feltétlenül egészséges. (Azt sem baj, ha tudja, hogy egy-egy színészt vagy sportolót egy egész csapat szakember segít.)

Inkább próbáljuk az egészséges étkezés és sportolás felé terelni, egyen sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, állati fehérjét, és rendszeresen, de ne kényszeresen eddze testét.

Ne beszéljünk negatívan a különböző testtípusokról, ne szégyenítsünk meg másokat kinézetük miatt. Ugyanakkor feltétlenül próbáljuk megbeszélni bele, mit látott, olvasott a neten, hívjuk fel a figyelmét a különböző fórumok hátrányaira, esetleg veszélyeire.

Ami a legfontosabb: beszéljünk vele, sokat, és próbáljuk az egészséges életmód felé terelni.

(Család.hu)