2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

A rendszerváltás óta nem volt ekkora iskolafejlesztés

Kisebb felújítások eddig is voltak, de ilyen mértékű fejlesztés a rendszerváltás óta nem történt a magyar oktatásban – mondta Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Időknek adott interjújában.

– Az elmúlt harminc év legnagyobb iskolafejlesztési programját indította útjára a kormány. Mit jelent ez a Klebelsberg Központra nézve?

– Kisebb felújítások eddig is voltak, de ilyen mértékű fejlesztés a rendszerváltás óta nem történt a magyar oktatásban. Felmértük, milyen állapotban vannak a közoktatási intézmények, a felújítási munkálatokat sürgősségi szempontból sorrendbe tettük. Figyelembe kellett venni, hogy melyik régióban van az adott intézmény, mekkora a tanulólétszáma, és ezen belül a hátrányos helyzetű gyermekek aránya, hogy milyen átalakítások a legkedvezőbbek a nevelő-oktató munka szempontjából. Ez azért is fontos, mert a rendelkezésre álló 270 milliárdos forrás az épített infrastruktúrán és oktatási eszközfejlesztésen túl, szakmai-módszertani továbbképzésre is szolgál. A fő cél minden iskolafejlesztés esetében az, hogy XXI. századi körülményeket teremtsünk a diákok és a tanárok számára.

– Palkovics László oktatási államtitkár mondta nemrég, hogy azért kellett állami fenntartásba venni a közoktatási intézményeket, mert a szegényebb önkormányzatok kevésbé tudták fejleszteni az iskoláikat. Hogyan korrigálja a Klebelsberg Központ ezt a sokszor terhes örökséget?

– Minden gyermeknek ugyanazt a lehetőséget kell biztosítani, függetlenül attól, hol tanul. Fel kell emelni az eddig kevésbé támogatott iskolákat is. Hangsúlyozom, ez nem azt jelenti, hogy az eddig jobban támogatott iskolák infrastrukturális szempontból lecsúsznak. Ők is megkapják a szükséges támogatásokat a szinten tartásra, fejlesztésekre. Ha abból indulunk ki, hogy a felújítási, iskolaépítési pénzügyi kereten túl a köznevelési intézmények fenntartására 600 milliárd forint jut, akkor látható, hogy stabilan rendelkezésre állnak a szükséges források.

(Magyar Idők, Fotó: Ujvári Sándor/MTI)