2018-07-20 00:00:00 Séf Randevú Szolnokon

Amit csak a család adhat a gyermekeknek

A gyermekek biztosan sajnálják, hogy vége a nyárnak és a szünidőnek, még akkor is, ha szeretik az iskolát, az osztálytársakat. Sokszor hallom, tapasztalom, hogy a szülők ilyenkor egy kicsit megkönnyebbülnek, mert sokszor nehéz a nyár megszervezése, és esetenként azért is, hogy most egy kicsit újra szabadabban lehet élni, nem kell mindig a gyermekre figyelni, vigyázni – írja a Családháló.hu oldalon Cserey Miklós szülői tanácsadó.

Ez olyan, mintha most már kicsit kisebb is lenne a felelősség, mert az iskola majd újra „kézbe veszi” a gyermeket. Azonban ez egy csalóka helyzet, mert így kimaradhatunk a gyermekeink életéből, illetve elszalaszthatunk olyan dolgokat, amit csak mi tudunk megadni nekik, illetve csak tőlünk tudják igazán megkapni.

A gyermekek megszületésük óta folyamatosan fejlődnek értelmileg, érzelmileg, szociálisan, fizikailag és lassan férfivá vagy nővé érnek. Ezek nem egyik pillanatról a másikra következnek be, hanem mindig történik velük valami, ami hozzájárul ehhez a fejlődéshez. Sok programot és sok élmény-lehetőséget kell nekik adni szülőként, mert az iskola elsősorban tudást ad. Van ugyan tornaóra is, de túrázni a családdal tudnak elmenni a gyermekeink, és sportolni is akkor fognak, ha a szülők is segítenek nekik ebben.

A szülő lehet az, aki egy-egy hétvégi kiránduláson segít megismerni a gyermekének a helyi kultúrát, a népi emlékeket, ő tud mesélni, vagy kérdezni másokat a hagyományokról, a helyi szokásokról. Madách például akkor lesz elérhetőbb a gyermekeink számára, ha egy nógrádi kiránduláson elmegyünk együtt Csesztvére is, megtekinteni az ottani kúriát és múzeumot, hiszen akkor fogják magukhoz közelebb érezni tanulás közben, ha már járt a szüleivel együtt Csesztvén.

A zene, az olvasás szeretete otthoni környezetből jön; a magyar festőket, a világ festészetét is a szülők tudják megmutatni a gyermekeiknek. Az Operába, vagy színházba a családdal igazán jó elmenni. Az iskolai színházlátogatás sokkal inkább szól az iskolatársakkal való együttlétről, mint magáról a színházról. Természetesen a családi színházlátogatás is szól az együttlétről, ugyanakkor a közös kulturális program kifejezetten erősíti a család szerepét és jelentőségét a gyermekeink gondolkodásában, erősíti a szülőkhöz való kötődést: a gyermekek nemcsak a közös élményben vesznek részt, hanem megbeszélik a szülőkkel, amit láttak, és a lényeg: azt is látják, hogy a szülők hogyan viselkednek ilyen helyzetekben.

Hasonlóan, leginkább csak a család tudja nyújtani a többi felnőttel való találkozás élményét a gyermekeknek, amikor például nagy tömegben együtt utaznak a királyréti kisvasúttal, vagy amikor közösen élik át a hirtelen jött záport a turistaház büféjében. A felnőttekkel való találkozás élményét jelenti minden olyan helyzet is, amikor a gyermekeket megbízzák kisebb-nagyobb feladatokkal, hogy például ő vegye meg a jegyet, ő nézze meg először a menetrendet, vagy akár ő legyen az, aki az interneten előre foglal, vagy megrendel valamit.

Nemcsak a nyaralás, hanem egy hétvége is alkalmas lehet arra, hogy a szülő segítsen a gyermeknek megérezni a pénz értékét: például kaphatnak ilyenkor is a hétvégére szóló, külön zsebpénzt, amiből előre megállapodnak, hogy ő dönti el, hogy mit és kinek – fagylaltot, játékot vagy emléket, esetleg a nagymamának szóló ajándékot – vesz majd. Fontos úgy kialakítani a kereteket, hogy azzal tényleg gazdálkodni kelljen, ne teljen mindenre.

További hasznos tanácsokat ITT olvashat.

(csaladhalo.hu/csalad.hu)