2018-06-20 00:00:00 VR szemüveg és apródképző Udvardon

A sok halált okozó környezetszennyezés ellen is fellép a WHO

Van, ahol egy havi fizetést is elkérnek a magas vérnyomást kezelő gyógyszerért, a gazdagabb országok pedig elcsábítják az orvosokat. Ezekről a problémákról, megoldásokról is egyeztetnek Budapesten a WHO regionális tanácskozásán a döntéshozók, szakemberek.

Az egészségügyre szánt források hatékony és igazságos felhasználása is téma volt Balog Zoltán és a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz találkozójának. Az emberi erőforrások minisztere mindkét ország fontos feladatának nevezte a romák egészségi állapotának javítását. Alekszisz Ciprasz az Egészségügyi Világszervezet európai regionális bizottságának 67. ülésén vett részt.

Eltérő esélyek, közös irány

A hétfőtől csütörtökig Budapesten tartott tanácskozáson döntések születnek az egészségügyi prioritásokról, amelyek a WHO Európai Régiójában, többek között az Európai Unióban, Közép-és Kelet Európában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában élő mintegy 900 millió ember egészségére és jólétére lesznek hatással.

A régióban a várható élettartam átlépte a 77 évet, a csecsemőhalandóság szintje pedig még soha nem volt ennyire alacsony. Továbbra is fennállnak azonban az egyes országok közötti különbségek. A várható élettartam 71 és 83 év között változik, míg ezer élve született csecsemőből egyes helyeken alig kettő, máshol akár 22 gyermek is meghal.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója kijelentette: miközben az európaiak egészségi állapota folyamatosan javul, arra kell összpontosítani, hogy jobb, fenntartható és méltányosabb egészséget és jólétet lehessen biztosítani minden egyes embernek minden életkorban. Mostantól a kormányok az új európai ütemtervet is használhatják a 2030-as program végrehajtásához, támaszkodva az Egészség 2020 elnevezésű új európai egészségpolitikai keretrendszerre. Mint mondta: lesz egy közös irány, így jobban szolgálható valamennyi polgár egészsége, jóléte.

Sok még a feladat, milliók halnak meg a környezetszennyezés miatt

A régió közvetlen lakossági egészségügyi kifizetéseinek legjelentősebb részét képezik a gyógyszerekre fordított kiadások. Éppen a legkiszolgáltatottabbak számára megfizethetetlen az életmentő medicinák, különösen a nem fertőző betegségek hosszú távú kezelése. Számos országban a magas vérnyomás kezelésének egyhavi költsége elérheti akár a havi fizetés összegét is, és ennek nagyrészét a betegnek kellene fizetnie.

Az ülésen elfogadhatják a fenntartható egészségügyi munkaerő szakpolitikai keretrendszerét is, amelynek célja, hogy az európai országok számára lehetővé tegye munkaerejük fenntartható módon történő átalakítását. Az egyik legfőbb kihívás azt biztosítani, hogy egy hatékony egészségügyi rendszer érdekében a megfelelő szakértelemmel rendelkező, megfelelő emberek, megfelelő számban a megfelelő helyen legyenek. Az új fellépési keret arra kéri az országokat, hogy legyenek eredményesebbek egészségügyi dolgozóik megtartásában. A magasabb jövedelmű országokat arra ösztönzi, hogy ne toborozzanak egészségügyi dolgozókat alacsonyabb jövedelmű országokból.

A testület határozat elfogadására is felszólít, arra ösztönözve az európai országokat, hogy hajtsák végre a 2017-ben aláírt VI: Környezet és Egészségügyi Miniszteri Konferencia nyilatkozatát. Évente mintegy 1,4 millió ember halálát okozza környezetszennyezés. A határozat kötelezi az országokat, hogy tegyenek eleget vállalt kötelezettségeiknek és csökkentsék az áldozatok számát.

Több járványt is sikeresen kezeltek

Az eredményekről is szó esik. A világ az elmúlt 10 évben számos egészségügyi vészhelyzettel nézett szembe, amelyek az európai régióra is hatással voltak. Ide tartozott az ebola, a közel-keleti légzőszervi szindróma koronavírus, a poliovírus, a sárgaláz, a Zika-vírus. A bizottság foglalkozik a még fennálló hiányosságokkal is.

A WHO Vészhelyzeti Programja átformálta azt, ahogyan a Világszervezet az egészségügyi vészhelyzetekre reagál. A program működőképes, gyors, rugalmas - hangzott el a tanácskozáson.

(Család.hu)