2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Kössünk játékalkut a gyermekkel!

Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer pontos eligazítást ad a szülőknek, hogy milyen életkorban milyen internetes játékok valók a gyermekeiknek. Az angol mozaikszóval PEGI-ként hívott rendszer életkori besorolásokat is tartalmaz. Emellett szülői felügyeleti rendszer is telepíthető a gyermek számítógépére és mobiltelefonjára – mondta az InfoRádióban Krasznai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója.

Az online játékoknak van egy besorolási rendszere, ami segít eldönteni, hogy játszhat-e velük a gyermek vagy sem – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója. Ebben a játék platformjától függetlenül megtalálhatóak az életkori ajánlások és a potenciális kihívások is.

„Lehetőséget kínálnak arra, hogy a szülő beállítsa, ki és hogyan férhet hozzá, illetve telepítheti a játékokat.”

A Pepsi-colások minden játékplatformra jól kidolgozottak, és sokuk magyarul is olvasható. Krasznai Csaba azt javasolja, hogy az adott operációs rendszer gyártójára és a „szülői felügyelet” szavakra keressünk rá, a találatokban pedig pontos segítséget kaphatunk a beállításhoz.

„Alapvető számítógépes tudással ezt meg lehet csinálni, nem különösen bonyolult beállítások és a játékon kívül további hasznot is hoznak.”

Krasznai Csaba kiemelte, fontos, hogy beszéljünk a gyermekkel a videojátékok okozta potenciális problémákról és akár egy, a gyermekkel közös megegyezésen alapuló „alkut” is köthetünk a játékkal töltött időről – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója.

A gyermekpszichológus szerint a legnagyobb probléma a videojátékokkal az, hogy könnyen sikerélményhez juttatják a gyermekeket, emiatt pedig a más, természetes örömforrások már kevésbé lesznek érdekesek számukra. Gyarmathy Éva azt mondta, hogy még a büntetés elkerülésére épülő játékok is függést alakítanak ki az elégedettségérzés kialakulásáért felelős dopamin agyi neurohormon felszabadításával.

Gyarmathy Éva szerint is az lehet a megoldás, ha a szülő az online térben sem hagyja magára a gyermekét, vagyis részt vesz az internetes játékokban, és segít a játékkal töltött idő meghatározásában. De a szakember szerint az is fontos, hogy valódi, általuk választott kihívásokat kapjanak a gyermekek.

Világszerte egyre több olyan szabályozás van, amely lehetővé teszi, hogy a szülő – főleg a kisebb gyermekeknél – ellenőrizze a gyermeke internet-használatát. Tavaly a Digitális Jólét Programnak is egyik stratégiai eleme volt a gyermekek védelme – mondta az InfoRádióban a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás közölte, hogy a program végrehajtásánál szabályozó döntéseket is hoznak majd: ennek része lesz például az, hogy miként lehet információt eljuttatni a szülőkhöz a függőséget okozó internetes játékokkal kapcsolatban.

(inforadio.hu)