2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

A meddő pároknak járó támogatás részletei

Október elsején lép életbe a kormány által kibővített lombikprogram – írja a Magyar Idők a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent információkra hivatkozva.

A meddő pároknak segítséget nyújtó, társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram eljárások számát úgy bővítik, hogy ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

Emellett az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig a gyógyszert felíró orvosok egységesen, 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a napokban azt mondta, a cél, hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, amely a lehető legtöbb párnak megadja a gyermekvállalás lehetőségét.

A lombikprogram bővítéséről először Novák Katalin családügyi államtitkár beszélt tavasszal a Családok világtalálkozóján a Magyar Időknek.

Az államalapítás ünnepén a katolikus püspöki kar elnöke, Veres András éles kritikát fogalmazott meg a kormány szándékával szemben.

A társadalmi vitát is kiváltott beszéd és a kormánydöntés után a Századvég közvéleménykutatást végzett, amelyből kiderül, hogy a megkérdezettek 88 százaléka egyetért azzal, hogy a kormány támogatja a meddő párok lombikprogramban való részvételét, a válaszadóknak csupán 7 százaléka nem ért vele egyet, további 5 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart véleményt formálni a témában.

(Magyar Idők)