2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Nyár végi csengőfrász

Holnap reggel megszólalnak a tanév kezdetét jelző csengők az iskolákban, és lármájukkal véget vetnek minden boldog nyári ábrándozásnak. Kinek ne jutna eszébe ilyenkor Demjén Ferenc slágerbéli Petije, aki azon a bizonyos szép napos délelőtt iskolatáskájával a hátán tipródik, merre induljon?

A dalszövegből világosan kiderül, hogy balra van az iskola, ám Petit a szíve valahogy mégis inkább jobbra húzza. De hogy mi is lehet jobbra, azt csak találgathatjuk. Nyilván a vakáció még eleven emlékei, a tóparti nyaralás, a nagyszülőknél töltött gondtalan hetek, az első szerelem, a tábori barátságok, vagyis kinek mi.

Hagyjuk azonban most Petit a kelleténél kicsit tovább tipródni, hiszen úgyis tudjuk, mi lesz a sorsa. Kérdezzük meg inkább a szüleit, nekik vajon mi van balra és mi van jobbra? A válasz jó eséllyel úgy hangzik, hogy jobbra van a családi nyaralás, minden más pedig balra, vagyis az iskola felé.

Hiszen szülőként ki ne ismerné az érzést, hogy az iskolával kapcsolatos tennivalók a nyári szünidőben is a tanintézmény környéki kalandozásra sarkallják a pihenésnek derekasan ellenálló felnőtt elmét.

Kezdjük azzal, hogy néhány hónapja – a tanév végi boldog kicsengetés idején – jó esetben néhány hétnyi munkahelyi szabadság állt szemben a gyermek végtelennek tűnő vakációjával, és bizony, a különbözetről, a gyermek nyaralásáról, felügyeletéről, ellátásáról valahogyan gondoskodni kellett.

Folytassuk azzal, hogy a szupermarketek idejekorán gondoskodni kezdtek az iskolának járó idő előtti megkülönböztetett figyelemről, hiszen prospektusaikban már júliusban hirdetni kezdték a kedvezőbbnél kedvezőbbnek mondott tanszer-ajánlatokat, iskolatáskákat, sportcipőket, miegymást.

Aztán augusztusban már el sem lehetett bújni a hírek elől: az első kilenc évfolyamban ingyenes lesz a tankönyv, hamarabb érkezik a családi pótlék – mindez azért, hogy Peti és társai minél könnyebben megtalálják az utat az iskolába.


A tanévkezdést segítő intézkedések

Korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások: a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) – jelentette be a közelmúltban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

A családtámogatásokat hétfőn elutalták, a posta pedig kedden kézbesítette az ellátásokat. Az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent könnyebbséget.

Az államtitkár a tanévkezdést megkönnyítő intézkedéseket sorolva megemlítette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9 évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

Közölte azt is, hogy már nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben biztosítják az ingyenes közétkezést a rászoruló családok gyermekei számára, valamint az iskolagyümölcs program keretében már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt vagy zöldséget.

Novák Katalin kitért egy friss rendeletmódosításra is, amely szerint az iskolába vitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.


„Könnyebb már az iskolatáska, lehet szép napos délelőtt”...

(csalad.hu)