2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A magyar államfő köszöntötte a Junior Water Prize győzteseit

Az elkötelezettség, a kreativitás, a fiatalos lendület, az új tudományos eredmények összekapcsolása lesz a vízügyi szakemberek következő generációjának kihívása Áder János szerint. A köztársasági elnök ezeket a szempontokat ajánlotta a Junior Water Prize idei győzteseinek figyelmébe, amikor kedden este Stockholmban köszöntötte a díjátadón egybegyűlteket, a versenyen résztvevőket.

A 2017. évi Junior Water Prize rendezvényen Magyarországot a kőbányai Szent László Gimnázium csapata képviselte.

A díjakat ünnepélyes keretek között kedd este a svéd fővárosban Viktória koronahercegnő, a verseny fővédnöke jelenlétében adták át.

Áder János köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a népességrobbanásnak, a vízválságnak, az olvadó gleccsereknek, az emelkedő tengerszintnek, az egyre súlyosabb aszályoknak drámai következményei vannak.

Mint mondta, csaknem kétmilliárd ember ma nem jut tiszta ivóvízhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasznált víz 80 százaléka még ma is tisztítás nélkül kerül vissza a természetbe. A magyar államfő aláhúzta, hogy a kibontakozó vízválság okozta károk ma már elérik az 500 milliárd dollárt évente. "A probléma mindennapi életünk részévé vált, a következő generációknak pedig még komolyabb kihívást jelent" - összegzett a magyar köztársasági elnök.

(mti)