2018-06-20 00:00:00 VR szemüveg és apródképző Udvardon

Kínában divattá lett az egészséges étkezés

Hotdog, steak és sült krumpli helyett avokádókrém és saláta – Kínában egyre több fiatal igyekszik divatosan, vagyis egészségesen étkezni, könnyű ételeket enni. Az egyre gazdagodó távol-keleti országban sorra nyílnak a csinos kis éttermek, ahol sültek helyet salátát tesznek a tányérra.

A kínai társadalom újabb szintet lépett. Míg jó pár éve az amerikai gyorséttermek számítottak az ifjak számára a legvonzóbb belvárosi időtöltési helynek, majd a nyugati mintára nyílt kávézókat töltötték meg a már árubőségben felnőtt tinik, mára a salátabárok, vagy másként az egészséges ételeket ínycsiklandó tálalásban kínáló büfék hódítanak a távol-keleti ország majdnem 1,5 milliárd lakója között.

A China Daily című kínai lap angol nyelvű kiadásában megszólaltatott Yan Qi, aki egy pekingi irodában dolgozik arról beszélt, salátával és nagy odafigyeléssel készített szendviccsel lakik jól a hét hat napján, s úgy érzi, ez mindenképpen fontos összetevője annak az életstílusnak, amit ő is képvisel.

„Eleinte azért igyekeztem könnyű ételeket magamhoz venni, mert szerettem volna pár kilogrammot leadni. Függetlenül attól, hogy ezeknek az ételeknek az íze semmilyen hasonlóságot sem mutat a hagyományos kínai konyha ízeivel. Azért csináltam, mert egyszerűen jobb a testemnek. Ráadásul jól passzoltak a sporthoz és a napi szokásaimhoz” - magyarázta az ifjú hölgy, hozzátéve, heti háromszor jár konditerembe, hogy megfelelő állapotban tartsa a testét. A fitneszklubban pedig nincs egyedül szokásaival, sőt, edzőtársaival rendszeresen osztanak meg egymás között recepteket, vagy ajánlanak új salátabárokat egymásnak. „Azok az emberek, akik rendszeresen edzenek, rendszerint komolyan odafigyelnek a táplálkozásukra is, hogy maximalizálni tudják az eredményt” - tette hozzá, jelezve, hogy megkedvelte az új étrendjét.

A kínai lap beszámolója szerint a távol-keleti ország nagyvárosaiban sorra jelennek meg a könnyű ételeket kínáló éttermek, amelyek mágnesként vonzzák a fiatalokat. Jeff Ji, a hagyományos pekingi épületek, a hutongok között működő, felkapott “Mai Fresh” tulajdonosa azt mondta, a májusi nyitáskor nem is gondolta volna, hogy ennyi embert vonz majd a kávézója. „A kínai emberek egyre gazdagabbak, és már megtehetik azt, hogy nem csak arra figyelnek, mennyit esznek, hanem arra is, hogy mit. Amire valóban sokan vágynak most, az pedig egyértelműen az, hogy egészséges, de egyben könnyű ételeket vigyenek be a szervezetükbe. Másrészt ezek a helyek nagyszerű lehetőséget kínálnak az ifjaknak arra, hogy összejöjjenek, találkozzanak egymással, vagy akár ide szervezzék meg randijukat” - mondta a tulajdonos.

A kínai társadalomban különösen fontos helyet foglalnak el az éttermek, pontosabban a közös étkezések, mint a fontos társadalmi-családi események egyike. A rokonság rendszeresen megy el együtt érkezni, hogy a közösen rendelt ételeket együtt fogyasszák el. Nem csak a leveseket, a főételeket is megosztják egymással, legújabban az asztal közepén körbe forgatható tálcán, üveglapon sorakozó tányérokból csipegetve.

Bár az ételek között sok a hús, a magyar konyhához képest jóval több zöldséget használnak fel a hagyományos kínai ételek elkészítésekor. Ettől függetlenül teljesen más ízvilágot tükröz a natúr saláta, esetleg az avokádókrém, ami most nagyon közkedvelt.

A keleti trend tehát a burgerek és rendelt pizzák helyett a könnyű ételek fogyasztásának irányába visz. A minőségi távol-keleti termékek nyugati térhódításával minden bizonnyal néhány éven belül idehaza is elterjed ez a divat a magyar fiatalok körében is, s a sörgőzös kocsmák helyett egyre többen gyűlnek majd össze salátabárokban, egészséges és könnyű ételek mellett sztorizgatni.

(Csalad.hu)