2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Novák Katalin: Nélkülözhetetlen a nyelvtudás

Több programmal is támogatja a kormány a nyelvtanulást – közölte Novák Katalin. A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár bejelentette: ősszel felmérés készül arról, miért marad el a magyar fiatalok nyelvtudása az európai átlagtól. Az eredmény egy hosszú távra szóló nyelvstratégia alapja lesz.

Felmérés indul ősszel a fiatalok nyelvtudásáról, nyelvismeretéről – jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a kormány nemrégiben fogadta el az idegennyelv-tanítás hatékonyságának fejlesztéséről szóló határozatot. Ez tartalmazza a felmérés elkészítését is, amely alapja lehet egy hosszú távú idegennyelvi stratégiának.

Megjegyezte: szeretnék megnézni, mi az oka annak, hogy a fiatalok nyelvismerete ugyan folyamatosan nő, ezt azonban nem tükrözi a nyelvvizsgák száma. Arra is keresik a választ, miért marad el a magyarok nyelvtudása az európai átlagtól.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ma már nélkülözhetetlen a nyelvtudás, ez az oka annak is, hogy a diploma feltétele legalább egy idegen nyelv ismerete. A kormány célja a nyelvtudás megszerzésének minél szélesebb körű segítése.

Beszámolt arról is: január 1-től támogatja a kormány a 35 év alattiak közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsgáját. Minden olyan nyelv a program része, amelyből felsőfokú érettségit is lehet tenni. Az, aki sikeres vizsgát tett, a jövőben az Új Nemzedék Központon keresztül, legfeljebb 34.500 forint értékben visszaigényelheti a vizsga díját. Ez az összeg a jelenlegi rendszerben az emelt szintű érettségi díja. Annak érdekében, hogy az eljárás egyszerű legyen, az ügyintézés elektronikusan megoldható.

Az államtitkár szót ejtett a 3,3 milliárd forintos Nyelvtanulással a boldogulásért pályázatról is. A program lényege, hogy az iskolában, de a tanórákon kívül, plusz elfoglaltságként nyelvszakos hallgatók heti legalább egy alkalommal foglalkozásokat tartanak középiskolásoknak. A külföldi mobilitást segítő, 14 milliárdos programban eddig 20 ezer fiatal próbálhatta ki és fejleszthette a gyakorlatban, az adott országban nyelvtudását. Ezek mellett azok a 18-22 év közötti fiatalok, akik az érettségi után önkéntes tevékenységet vállalnak például szociális, honvédelmi, gyermekjóléti területen, ingyen részt vehetnek egy nyelvtanfolyamon. Ezt 5 milliárd forinttal támogatja a kormány.

A tájékoztatón szóba kerültek a lombikprogram átalakításával összefüggő kérdések is. Novák Katalin elmondta: olyan kiszolgáltatott párokról van szó, akik nem önként, hanem kényszerűségből kerültek abba a helyzetbe, hogy ezt a megoldást kell választaniuk. Ezért is kell számukra a lehető legtöbb segítséget megadni. A változás semmilyen szigorítást sem jelent majd, sokkal inkább bővítésről van szó. Az új szabályok már körvonalazódnak, egyebek mellett arra keresik a választ, mi legyen a fel nem használt embriók sorsa, és miként lehet a lehető legkevesebb hormonális terheléssel végezni a beavatkozást. Várhatóan a napokban megjelenik az anyagi forrást is tartalmazó kormányrendelet.

(Csalad.hu)