2018-07-20 00:00:00 Séf Randevú Szolnokon

Sírj csak bátran, könnyebb lesz utána!

Mielőtt leültem a gép elé, hogy írjak a sírásról és a gyerekek könnyeiről, ráhangolódás okán sok idézetet elolvastam. Mind betalált, mert ahány költő, ember, annyiféleképpen fogalmaztak. „Boldog vagyok, mint senki más, és mégis kedvem volna sírni, mert jól tudom: virágnyílás: egyszerből a sohába nyílni.” (Babits Mihály). Avagy, ahogy a költő sorai is mondják, a sírás olyan utakat nyit meg, mint semmi más. Egy fantasztikus eszköz testünk, lelkünk megkönnyítésére, amit sokszor nem merünk használni. Vegyünk példát hát a gyerekekről, és ne fojtsuk el a sírást! - tanácsolja a Felelős Szülők Iskolája.

Miért kell a sírás?

A gyerekeknél a sírás, legyen ez hiszti, vagy fáradtság vagy épp egy játékban való veszteség utáni elkeseredés mind egy nem verbálisan megfogalmazott üzenet. Az érzéseinket sokszor, mi felnőttek sem tudjuk megfogalmazni, hisz a szomorúság, a félelem, a sértettség, a csalódás… és még sorolhatnánk, mind egymáshoz közel álló, de korántsem azonos „negatív” érzések. Egy biztos, mind rossz és fáj, amire természetes reakció a sírás.

Az érzelmi könnyekkel a szervezetünk lelki egyensúlya visszaáll, a legtöbb esetben valamilyen megkönnyebbülést érez gyerek és felnőtt egyaránt. Ha szabad áradást engedünk könnyeinknek, akkor egészségesebbek leszünk, mintha visszatartjuk – avagy tartatjuk. A sírás elnyomásával visszafojtjuk a stresszt, és az ma már nyílt titok – a nyugati orvoslás szerint is –, hogy a legtöbb betegség kialakulásának lelki oka van, és az esetek 98 százalékában a stressz.

De természetesen beszélhetünk örömkönnyekről is, vagy amikor már annyira nevetünk, hogy a könnyünk is kicsordul. A sírás a mérleg nyelve, arra kompenzál, amerre rá kell segíteni elbillenni az egyensúly eléréséhez. Bízzunk az ösztöneinkben, és legyünk bátrak sírni.

A sírás oldja a stresszt és megerősíti az immunrendszert

Számos kísérletet végeztek – a tudomány szerint a könnyeink az agy limbikus rendszerével vannak összeköttetésben –, és ezek egyértelműen azt jelezték, hogy a sírás segít az immunrendszer erősítésében. Egy japán kutatás szerint pedig azok a reumás, ízületi betegségben szenvedő betegek, akik gyakrabban sírnak, kevésbé érzik a fájdalmakat, mint könnyeiket visszatartó sorstársaik. Ám ezek az eredmények csak a testi hatást bizonyítják.

Egy pasi nem sírhat…?!

A férfiak esetében valószínűleg a tesztoszteron hormon gátolhatja a sírást, ennek köszönhető, hogy ők ritkábban sírnak, mint a nők (forrás: Mindennapi pszichológia), de én azt gondolom, hogy ehhez hozzájárul az a tény is, hogy társadalmunkban él az a hit, hogy a férfiak könnyei a gyengeség jelei.

Mit tegyünk tehát, ha gyermekünket sírni látjuk?

Erről ITT olvashatnak tanácsokat.

(csalad.hu)