2018-07-20 00:00:00 Séf Randevú Szolnokon

Lottóálmok – ábrándozzunk együtt!

Már több mint húsz hete halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, ma nem kevesebb, mint 2,727 milliárd forint a tét. De vajon ki és hogyan ünnepelne, ha elvinné ezt az összeget? És vajon mire költenénk ezt a sok pénzt? A Pénzcentrum cikkéből kiderül, mit mondanak a korábbi lottónyertesek és azok, akik még nem nyertek nagyobb összeget.

Mivel múlt héten se vitték el a főnyereményt az Ötöslottón, ezért mostanra a várható főnyeremény (2,727 milliárd forint) már a valaha volt hetedik legnagyobb nyeremény lehet a játék történetében.

Persze sokan eljátszanak a gondolattal, mire költenék ezt a pénzt, vagy, hogyan ünnepelnének, ha megütnék a lottóötöst, de többen is akadnak, akiknek ez már nem csak egy álom. Nemrég például egy magyar játékos nyert több milliárdot az Eurojacpoton, és bár kilétét nem tárta fel, de a Szerencsejáték Zrt.-nek mesélt egy kicsit a terveiről.

Egy újságcikkből tudta meg a jó hírt

Még február elején vitte el egy magyar az Eurojackpot hatalmas főnyereményét. A nyertes májusban jelentkezett a bruttó 22,5 millió eurós, vagyis csaknem 7 milliárdot érő nyereményéért. Ebből persze még adóznia is kellett, így a 15 százalékos személyi jövedelemadó levonása után 5,9 milliárd forint maradt a nyertesnél, ami még így is a valaha volt legmagasabb elvitt magyar lottónyeremény.

Később annyi kiderült, hogy a szerencsés nyertes egy nyugdíjas férfi, aki először feleségének árulta el a nagy hírt.

Nem tervezem, hogy a rokonaimat és ismerőseimet beavatom a titokba, de mindenképpen támogatni szeretném a szeretteimet. A családi és baráti kapcsolataimat nem féltem, szerintem a nyeremény egyiket sem befolyásolja majd – idézte korábban a Blikk a lottómilliárdost.

A névtelenségét kérő férfi elmondása szerint korábban sosem nyert nagyobb összeget, és az a napja sem indult szerencsésen, amikor feladta a nyertes szelvényt, hiszen megbotlott, és nagyot esett. A nyertes egyébként egy újságcikkből tudta meg a jó hírt, a szerencséjét pedig egy pohár fröccsel ünnepelte. A jövőben szeretne jótékonykodni és kórházaknak anyagi segítséget nyújtani. A férfi bizakodva áll a nyereményéhez, úgy véli nem lesz nehéz feldolgoznia, hogy ennyi pénzt nyert.

"Mi több, a nyereményből először egy lottószelvényt vásároltam" – tette hozzá a nyugdíjas férfi.

Mi a biztos módszer?

A Szerencsejáték Zrt-nek a 2015-ös Ötöslottó nyertese is mesélt néhány érdekes információt. Ő akkor 5 milliárd forinttal lett gazdagabb. Érdekesség, hogy akárcsak az Eurojackot nyertese, ő is először egy másik lottószelvényt vett a nyereményéből. De az Ötöslottó 2015-ös nyertesének volt egy érdekes babonája is: mindig mielőtt belép a lottózóba, az ajtó előtt hármat toppant.

Miben hasonlítanak az eddigi lottónyertesek?

A nagyobb nyeremények felvételekor a Szerencsejáték Zrt. kollégái mindig felajánlják a nyertesnek, hogy kitölthet névtelenül egy kérdőívet, amelyben információkat oszthat meg magáról, játékszisztémájáról, életéről, úgy, hogy anonimitása biztosított.

A visszajelzésekből az látszik, hogy a legtöbb nyertes hosszabb ideje, akár már évtizedek óta rendszeresen játszik azzal a játékkal, amelyen nagynyereményt ért el.

Vannak olyan nyerteseink, akik rendszeresen játszanak más szerencsejátékot is, de vannak olyanok, akik csak egy játékon teszik meg számaikat. A lottójátékok esetében főleg az állandó, "családi" számok vezetik a listát, de néhányan gépi játékokkal játszanak és nyernek. Nem egy milliós, milliárdos nyeremény tulajdonosa vallhatja magát a "szerencse fiának", hiszen sokan már több alkalommal nyertek nagyobb összeget.

Mire költenénk a pénzt?

A Szerencsejáték Zrt. korábban arról kérdezte a magyarokat, mit tennének, ha ők nyerték volna meg az Eurojackpot egykori 7 milliárdos nyereményét. Az emberek többsége, 63 százaléka először a párjával, élettársával osztaná meg a nagy hírt, második helyen (45%-kal) a szülők és a gyerekek állnak. Közel egynegyedük viszont mindenekelőtt egy pénzügyi szakértő tanácsát kérné ki, ez főleg a 60 év feletti városi férfiakra jellemző.

A család főszerepe az ünneplés során is kiemelt: a válaszadók egyharmada egy otthoni, szűk családi körben tartott összejövetellel ünnepelne, közel egynegyedük pedig hatalmas bulit rendezne. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik senkivel nem osztanák meg a hírt (18%), illetve nem ünnepelnének (25%).

Arról, hogy mit vásárolnának a nyereményből, a legtöbben, a válaszadók 54 százaléka azt válaszolta, álmaik ingatlanját vennék meg – különösen magas (61%) az arány a Budapesten élő, 30-as éveikben járó fiatalok körében. A legnagyobb arányban (18%) az idősebb, 60 év feletti megkérdezettek fektetnének részvényekbe.

A kutatásban résztvevők közel fele otthagyná munkahelyét, ha ekkora összeg ütné a markát, egyharmad arányban pedig saját vállalkozásba fognának. Ezzel szemben szintén egyharmaduk megtartaná állását, még akkor is, ha forint milliárdokhoz jutna a nyeremény által.

(penzcentrum.hu)