2018-07-20 00:00:00 Séf Randevú Szolnokon

Menekülnek a városiak New Yorkból

New York központi kerületeit 2010 óta 900 ezer ember hagyta el. Ennek egyik oka, hogy hirtelen a New York-iak számára is vonzóvá váltak az agglomeráción kívül létrejövő álláslehetőségek. Hasonló problémával küld London is: csak tavaly 93 ezren mondtak búcsút a brit fővárosnak.

Napjainkban a városodás és a városiasodás fogalma kéz a kézben jár: a városként deklarált települések száma egyre nő, és a szóban forgó területek „minősége” is az újkori gazdasági tevékenységekhez és a modern életmódhoz igazodik.

2050-re Afrika lakosainak 56 százaléka él majd urbanizált területen. Árulkodó, hogy 2000 és 2014 között a fekete kontinens 43 települése is két és félszer akkora növekedést mutatott, mint egy átlagos város a világ bármely pontján.

Ki gondolná, hogy ebből a szempontból New York (a világ egyik legnépesedettebb agglomerációjának középpontja) irigykedhet Nigéria fővárosára, Abujára? Az afrikai település ezekben a percekben több mint hatszázalékos növekedési ütemet produkál, míg a Nagy Almát amerikaiak tömegei hagyják el.

A The New York Times – bár nem tréfának szánta – hatalmas szalagcímmel hirdette április elsején: New Yorkból menekülnek az emberek. Való igaz: 2010 óta a világváros központi kerületeit 900 ezer ember hagyta el.

Az amerikai napilap szerint a trend már csak azért is riasztó, mert az általuk menekülőként emlegetett polgárok zöme amerikai, aki főként vidéki államokban keres otthont magának és családjának.

„Ebben az esetben is igaz az általános jellemző, miszerint az elvándorlás a gazdaság javulásának egyenes következménye” – hangoztatja E.J. McMahon, az Empire Center for Public Policy intézet kutatási igazgatója.

Elmondása szerint hirtelen a New York-iak számára is vonzóvá váltak az agglomeráción kívül létrejövő álláslehetőségek, ráadásul a baby boomerek többsége leginkább egy dél-karolinai üdülőtelepen szeretne megöregedni – a zajos és kaotikus New York helyett. McMahon állítja: a sosem alvó város mára csupán átmeneti szállásként funkcionál.

A világ egyik legbefolyásosabb városaként emlegetett London is küzd az elvándorlás problémájával: csak tavaly 93 ezren mondtak búcsút a brit fővárosnak. Ha az elmúlt öt évet nézzük, ennél is rosszabb a mérleg, hiszen a távozók száma közel nyolcvanszázalékos növekedést mutat.

Az okok hasonlók, mint a New Yorkot maguk mögött hagyó amerikaiak esetében: szép lassan a britek is ráébrednek, hogy jó élet vár rájuk a világvároson kívül.

(Magyar Idők)