2018-07-20 00:00:00 Séf Randevú Szolnokon

Az óriás buborékoktól a kortárs cirkuszig - hétvégi programajánló

Bagolysimogató hastáncbemutatóval, buborékfújó kavalkád a Margitszigeten, gyermekeknek rendezett mini virágkarnevál Debrecenben, Rómeó és Júlia cirkuszművészek előadásában - bár egy héttel az augusztus 20-ai hétvége előtt járunk, mégis szép számmal akadnak az ifjak számára is érdekes programok.

Városi falunapra várják az érdeklődőket szombaton Rákospalotára, a Régi Fóti út, Mogyoród útja, Vörösmarty TSZ és az M3 által körbezárt területen. Az ebédidőtől - a program szerint - kifulladásig tartó múltidéző mulatság traktoros felvonulással indul, hogy aztán a hivatásos traktorosok versenyen mérjék össze termőföldön szerzett tudásukat. A gyermekek a gépek által összerakott bála labirintusban tekergőzhetnek, kézművesekkel próbálhatják ki a népi mesterségeket, simogathatnak állatokat, megnézhetik a kutyabemutatót vagy barátkozhatnak a “mosolyfestőkkel”. Akik kényelmes városi életük ellenére még vénájukban érzik őseik földműves vérének nyomait, parasztolimpián mutathatják meg, mire képesek. Közben természetesen több néptánc és népdal együttes is fellép, fél öttől A halász és az ifrit című bábelőadást mutatják be, este hatkor pedig a program idei fővendége, Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó szórakoztatja az egybegyűlteket. Este nyolc órától pedig tarlóbált rendeznek.

Debrecenben a hétvégén kezdődik a Galiba Gyermekfesztivál. Egészen augusztus 20-áig minden nap több programmal várják a gyermekeket a Nagyerdőn, a Békás-tó környékén: lesznek például bábos és gólyalábas utcaszínházi előadások, koncertek. A nyitóhétvégén három órától íjászattal, bagolysimogatóval, trambulinnal, szombaton hastánc bemutatóval és a Makám együttes családi koncertjével készülnek, vasárnap Fabók Mancsi Bábszínháza a Vizét László és Vas Juliska című előadást mutatja be, majd a Veronaki zenekar lemezbemutató koncertjén a Gőgös Gúnár Gedeon: Kiugrott a gombóc… című zenés produkciója hangzik el. A programok egész héten folytatódnak bűvészekkel, zenészekkel, számtalan foglalkozással, majd jövő pénteken 18-án egész napos Galiba-színpad működik az ingyenesen nyitva tartó Vidámparkban, és este öt órakor a Stadion rendezvényterétől indul a Galiba-kiskocsik virágkarneválhoz hasonló felvonulása.

Aki a Balatonon tölti a hétvégét, ellátogathat szombaton 10-kor a Siófoki Szabadtéri színpadhoz, ahol az Állati zenés ABC-t adja elő Bíró Eszter. Az énekes, színész 2013-ban mutatta be gyermekeknek szóló képeskönyvét és lemezét, amihez két saját gyermeke adta az ihletet. Az ABC betűit dalokon és játékokon keresztül tanítja meg az ifjaknak, miközben szórakoztatja a szülőket is. A színpadon az ének mellett természetesen lesz játék, tánc és más látnivaló.

Szintén szombaton délelőtt a fővárosban, a margitszigeti Interaktív Meseszínpadon egy órás mesejátékot mutat be a Holdfű Színház, amit három vers feldolgozásával készítettek. A sarokpontokat Pákolitz István: Egyszer volt Budán kutyavásár és A királyné igazsága, illetve Móra Ferenc: A király kenyere című meséi adják. Az élőszereplős-bábos, történeteket gitárkísérettel megzenésített gyermekversekkel, dalokkal kötik össze. Az első történetben Mátyás király szokásához híven bölcsen dönt, majd kicsit igazságtalan saját feleségével, Beatrix-szal, végül pedig minden jóra fordul egy furfangos kiskuktának és egy okos királynénak köszönhetően. A maszkos, bábos, élő játékos, közös éneklős előadás ingyenes.

Vasárnap buborékinvázió várható a Margitszigeten. Idén is megszervezik ugyanis a Buborékfújó nap 7.0-t, amire délután kettőtől este nyolcig várják a vállalkozó kedvű résztvevőket. A szervezők azt kérik, mindenki hozzon magával legalább egy buborékfújót és persze megfelelő mennyiségű alapanyagot, hogy egész délután buborékok takarhassák az eget Margitsziget fölött. A siker garantáltnak látszik, hiszen az esemény Facebook oldalán a jóval több mint kétezer ember jelezte, hogy elmegy az eseményre, s mintegy húszezren még bizonytalanok voltak a részvételt illetően, vagyis vélhetően nem csak a buborék mennyisége, hanem a látogatók száma is jelentős lesz.

A héten Pink koncertjével megkezdődött a Sziget fesztivál, azonban - talán kevéssé közismert - a gigakoncertek mellett vannak gyermekprogramok is. Sőt, a 11 évnél fiatalabbak ingyen mehetnek be a fesztiválra, ám természetesen csak felnőtt kísérővel. Szombaton például a Baross Imre Artistaképző növendékei adják elő a Rómeó és Júliát - igen csak egyedi módon. A klasszikus Shakespeare darab modern környezetben jelenik meg, az egymással civakodó családok két maffiabanda tagjai, az igazi különlegességét mégis az adja, hogy az előadásban a klasszikus színházi mellett a cirkuszművészeti eszközöket is felhasználják az ifjak.

Vasárnap ugyan már kicsit későn, este hét órakor, de a gyermekek számára is különösen érdekes lehet az Afuma társulat előadása, amelyben három togói harcos hazudtolja meg a gravitáció szabályait, miközben ősi technikákkal és kortárs cirkuszi elemekkel öt méter magasan, gólyalábakon sétálva mutatják meg tudományukat. Közben Kiss Balázs adja elő bűvészshowját, naponta többször is. Déltől estig a Játszóház Projektben akár nagykamaszok, vagy idősödő felnőttek is vadászhatnak mamutra, játszanak titkos ügynököt vagy éppen tehénkereskedőt.

Ezen túl a tűztánc és zsonglőr workshop is izgalmas családi kikapcsolódásnak tűnik. És ha a gyerkőcök elfáradtak, idén is lesz egy árnyékos és elkülönített Családi Kemping játszóházzal, animátorokkal, szundiövezettel, szoptató sarokkal, pelenkázóval, folyamatosan tisztított tusolókkal, illetve mellékhelyiségekkel.

(csalad.hu)