2018-06-22 00:00:00 Tűzzel-Vassal Fesztivál

Egyre aktívabbak az idős emberek

Egyre inkább újraértelmeződik az időskor a várható élettartam növekedésével, és a passzív éveket egyre inkább aktív életszakasz váltja fel – idézi a brit The Economistot a Magyar Idők. A Magyarországon most alakuló nyugdíjas-szövetkezetek nálunk is új esélyt adnak arra, hogy aki tudja és szeretné, nyugdíjasként is tartalmasan töltse a mindennapjait, ráadásul még legális jövedelemkiegészítéshez is jusson.

A ma élő emberek előreláthatóan jóval hosszabb ideig fognak, mint a szüleik generációi. A közelmúltban a The Economist című brit hetilap a nemzetközi színtérről vett példákon keresztül szemléltette, milyen új lehetőségek is állnak e megnövekedett életévek tartalmas eltöltésére az élemedett ¬korúak előtt.

A magazin arról tudósít, hogy számos országban felismerték: a korábban diákmunkaként számon tartott foglalatosságok kielégítőek lehetnek azok számára is, akik túl vannak már életük zenitjén, és nem vágynak már szakmai előmenetelre, nem fontos nekik a karrier, valamint keresni sem feltétlenül akarnak annyit, mint életük delén.

A dél-koreai csomagküldő szolgálatoknál gyakran a hetedik ikszet taposó embereket alkalmaznak, ¬jellemzően részmunkaidőben. Arra is rámutattak, hogy bár az idősek lassabban dolgoznak, ritkábban hibáznak, mint a fiatalok, ráadásul a szolgáltatást igénybe vevőknek is tetszik, hogy az életük alkonyán járó futárok nyugalmat sugároznak, beszédesebbek, személyesebb kapcsolat alakítható ki velük, mint a munkát hagyományosan végző tizen- és huszonévesekkel.

Magyarországon valamivel kétmillió felett van a nyugdíjasok száma. Közülük a fiatal, tehát 65–74 éves korosztály létszáma megközelíti a hatszázezret. Potenciálisan ők azok, akik képesek és alkalmasak még az aktív(abb) életre. Arról azonban nincsenek adatok, hogy közülük mennyien dolgoznak vagy vállalnának ismét munkát, de egyes munkáltatói felmérések szerint az idősek egyharmada szívesen visszatérne valamilyen formában a munkaerőpiacra. Ezt a potenciált kiaknázandó – no meg az egyre komolyabb munkaerőhiány miatt – döntött a közelmúltban a parlament arról, hogy zöld utat ad a diákszövetkezetek mintájára létrejövő nyugdíjas-szövetkezeteknek.

Egyesek szerint főként a vendéglátásban és kereskedelemben kaphatnak majd munkát a nyugdíjas korúak, elsősorban azokon a kistelepüléseken, ahol akár a helyi bolt megmaradása is függhet attól, hogy visszatérnek-e a kasszákba, a pultok mögé a korábban nyugdíjba vonult alkalmazottak.

(Magyar Idők/MTI/The Economist)