2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Harminc éves a Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Harminc éves idén a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, amelynek csaknem 14 ezer tagcsaládja és hetvenezer tagja van.

Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnöke a szerdán Budapesten rendezett sajtóreggelin arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben jelentősen bővült a szervezet, április óta 460 új tagcsaládot regisztráltak. Az idei tervek közül kiemelte, az őszi nagycsaládos találkozót, amely idén Szarvason lesz és 6-10 ezer embert várnak rá. Megemlítette a szervezet mesepályázatát is, amelyre augusztus végéig jelentkezhetnek a családok saját meséikkel, az első három helyezett pénzjutalomban részesül.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi években milyen családokat érintő javaslatokat tettek a kormánynak, Kardosné Gyurkó Katalin azt mondta, számos olyan intézkedés is született az elmúlt években, amelyeket nemcsak ők, hanem más családokat támogató szervezet is felvetett. Több visszajelzést küldtek például a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) kapcsolatban, valamint ők kezdeményezték, hogy a D2 kategóriába eső, hét személyesnél nagyobb autóval rendelkező nagycsaládosok kedvezményesen tudjanak autópálya matricát vásárolni.

Joó Kinga elmondta, a NOE - egyetlen magyar egyesületként - tavaly óta tagja, ettől az évtől pedig elnökségi tagja is a COFACE Families Europe nevű szervezetnek, amely stratégiai partnerként szociálpolitikai kérdésekben tesz javaslatokat az Európai Uniónak.

Az 1987-ben alakult NOE jelenleg több mint 250 helyi közösséggel és hetvenezer taggal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. Az egyesület munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.

(mti)